Trwa ładowanie...
d1hf900
Paulina Michalak

Rosyjska zupa z mięsem i kiszonymi ogórkami. Prosty przepis na solankę

Przepis

Solanka (soljanka) to tradycyjna zupa, popularna przede wszystkim w Rosji i na Ukrainie. Można ją przygotować w wersji warzywnej, rybnej lub mięsnej. Za każdym razem smakuje wybornie. Przepis na mięsną solankę poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d1hf900
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 150 g ogórków kiszonych - zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę
  • 120 g marchewki - pokroić w drobną kostkę
  • 70 g selera naciowego - pokroić w drobną kostkę
  • 100 g cebuli - pokroić w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 20 g oleju
  • 100 g kiełbasy - pokroić w półplasterki
  • 50 g wędzonego boczku - pokroić w kostkę
  • 300 g wieprzowiny (szynka, karkówka - może być mieszane)
  • około 1 litra wody
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pieczarek - pokroić w plasterki (opcjonalnie)
  • natka pietruszki i koperek do smaku
Przepis
  • Cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso, ziele angielskie, liść laurowy i wodę gotować do miękkości mięsa przez około godzinę.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa (oprócz ogórków kiszonych) i gotować, aż zmiękną.
  • Po tym czasie dodać ogórki kiszone, koncentrat i pieczarki. Gotować jeszcze chwilę, na końcu dodać posiekany koperek i pietruszkę i doprawić do smaku.
  • W razie potrzeby można dolać wody z ogórków.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Rosyjska zupa z mięsem i kiszonymi ogórkami. Prosty przepis na solankę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900