Trwa ładowanie...
d3laydc
01-06-2017 13:48

Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym

Przepis

Tartaletka to po prostu mała tarta. Podobnie jak ona może być wypełniona zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Tym razem prezentujemy odwróconą wersję (na wzór tarty Tatin) tartaletki z rabarbarem.

d3laydc
3.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smarowania foremek.

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Sos:

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki.

Do podania:

  • kilka gałek lodów śmietankowych
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wraz z odrobiną zimnej wody zagniatamy w ciasto. Władamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Rabarbar obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 stopni C. Foremki na tartaletki smarujemy masłem klarowanym i układamy rabarbar. Sok, który został po pieczeniu, będzie potrzebny do sosu truskawkowego. Rabarbar przykrywamy kawałkami zimnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 minut. Ok. 5 minut po upieczeniu wyjmujemy z tartaletki do góry nogami (rabarbar ma być na wierzchu).

Wszystkie składniki miksujemy wraz z sosem spod pieczonego rabarbaru. Przecedzamy przez sitko. Tartaletki podajemy polane sosem z gałką lodów śmietankowych.
Zobacz także: wiosenny rosołek na szybko

Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3laydc
d3laydc
d3laydc
d3laydc
Więcej tematów
d3laydc