Rabarbarowe tartaletki z sosem truskawkowym
Tartaletka to po prostu mała tarta. Podobnie jak ona może być wypełniona zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Tym razem prezentujemy odwróconą wersję (na wzór tarty Tatin) tartaletki z rabarbarem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- masło klarowane do smarowania foremek.
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła klarowanego.
Sos:
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki.
Do podania:
- kilka gałek lodów śmietankowych
Wszystkie składniki na ciasto wraz z odrobiną zimnej wody zagniatamy w ciasto. Władamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rabarbar obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 stopni C. Foremki na tartaletki smarujemy masłem klarowanym i układamy rabarbar. Sok, który został po pieczeniu, będzie potrzebny do sosu truskawkowego. Rabarbar przykrywamy kawałkami zimnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 minut. Ok. 5 minut po upieczeniu wyjmujemy z tartaletki do góry nogami (rabarbar ma być na wierzchu).
Wszystkie składniki miksujemy wraz z sosem spod pieczonego rabarbaru. Przecedzamy przez sitko. Tartaletki podajemy polane sosem z gałką lodów śmietankowych.
Zobacz także: wiosenny rosołek na szybko
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze