Trwa ładowanie...
d3v308r
31-12-2021 12:34

Tarta z kurczakiem. Doskonała na kolację

Przepis

Co zrobić z mięsem z rosołu, kiedy mamy już dosyć pierogów, krokietów, pasztecików, kotletów z gotowanego kurczaka, pasztetów, zapiekanek? Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje kruchą tartę z gotowanym kurczakiem.

d3v308r
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g masła
  • sól

Farsz:

  • 500 g ugotowanego kurczaka
  • puszka groszku
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • 50 g startego żółtego sera
  • ostra papryka w proszku
  • masło i bułka tarta do formy
Przepis
  • Ciasto: mąkę, masło, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżki zimnej wody włożyć do malaksera. Szybko zmiksować. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2–3 godziny.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do zapiekania. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  • Farsz: mięso kurczaka pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Przestudzić.
  • Wymieszać z jajkiem. Dodać kurczaka i odsączony groszek. Wymieszać.
  • Masę wyłożyć na podpieczonym cieście.
  • Posypać startym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tarta z kurczakiem. Doskonała na kolację
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r