Tarta z kurczakiem. Doskonała na kolację
Co zrobić z mięsem z rosołu, kiedy mamy już dosyć pierogów, krokietów, pasztecików, kotletów z gotowanego kurczaka, pasztetów, zapiekanek? Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje kruchą tartę z gotowanym kurczakiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g masła
- sól
- Ciasto: mąkę, masło, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżki zimnej wody włożyć do malaksera. Szybko zmiksować. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2–3 godziny.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do zapiekania. Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
- Farsz: mięso kurczaka pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Przestudzić.
- Wymieszać z jajkiem. Dodać kurczaka i odsączony groszek. Wymieszać.
- Masę wyłożyć na podpieczonym cieście.
- Posypać startym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze