Bajeczna tarta z gruszkami. Osłodzi letnie popołudnie
Tarta z gruszkami na kruchym spodzie to fantastyczny letni wypiek, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Kropką nad i jest przepyszne owocowe nadzienie. Przepis poleca autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki:
- 150 g zimnego masła
- 150 g mąki krupczatki
- 90 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- fasola Jaś do obciążenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie:
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 2 żółtka, 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 miękkie gruszki
- 5 łyżek płatków migdałowych
- sok z cytryny
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut odkładamy do lodówki.
- Formę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy dno i boki.
- Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopni, 5 minut przed końcem zdejmujemy papier i pieczemy dalej.
- W trakcie pieczenia obieramy gruszki i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Składniki nadzienia wlewamy do miksera i mieszamy, nie ubijamy, mieszamy jedynie do połączenia składników.
- Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu w okrąg układamy gruszki, posypujemy migdałami. Pieczemy 35- 40 minut w 170 stopni.
- Tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze