Trwa ładowanie...
d2k3whk
26-07-2022 13:17

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Przepis

Przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo chrupiące, efektownie się prezentują i pięknie pachną. Na dodatek są są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z talerzy będą znikać błyskawicznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2k3whk
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 300 g

Nadzienie:

  • 550 g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (około 5 mm)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 70 g zmielonych migdałów

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przepis

Nadzienie:

  • Do miski wsypać pokrojony rabarbar, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
  • Rabarbar osączyć i przesypać do rondelka. Dodać skórkę pomarańczową, postawić na ogniu i od czasu do czasu mieszając, podgrzewać przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.

Kruszonka:

  • Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 kawałków. Kawałki ciasta poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (naraz piekłam 6 ciastek).
  • Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 1 łyżkę zmielonych migdałów, troszkę je rozprowadzić. Na migdałach ułożyć tak około po 2 łyżki rabarbaru (ciepłego, nie czekałam, aż ostygnie). Na wierzch każdego ciastka dać sporą ilość kruszonki.
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem brzeg ciastek posypać cukrem pudrem.
Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k3whk
d2k3whk
d2k3whk
d2k3whk
Więcej tematów
d2k3whk

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj