Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką
Przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo chrupiące, efektownie się prezentują i pięknie pachną. Na dodatek są są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z talerzy będą znikać błyskawicznie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 300 g
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Nadzienie:
- Do miski wsypać pokrojony rabarbar, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
- Rabarbar osączyć i przesypać do rondelka. Dodać skórkę pomarańczową, postawić na ogniu i od czasu do czasu mieszając, podgrzewać przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić.
Kruszonka:
- Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę.
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 kawałków. Kawałki ciasta poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (naraz piekłam 6 ciastek).
- Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 1 łyżkę zmielonych migdałów, troszkę je rozprowadzić. Na migdałach ułożyć tak około po 2 łyżki rabarbaru (ciepłego, nie czekałam, aż ostygnie). Na wierzch każdego ciastka dać sporą ilość kruszonki.
- Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem brzeg ciastek posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze