Trwa ładowanie...
di8p5j2
24-05-2019 11:08

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis

Sezon rabarbarowy w pełni. Do popołudniowej kawy proponujemy przepyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej - Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

di8p5j2
4.7
(68 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 250 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.

Nadzienie:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400-430 g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.

Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać.

Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

157
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di8p5j2
di8p5j2
di8p5j2
di8p5j2
Więcej tematów
di8p5j2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj