Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Sezon rabarbarowy w pełni. Do popołudniowej kawy proponujemy przepyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej - Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 250 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
Nadzienie:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 400-430 g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
- skórka starta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją większym kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki na około 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
Budynie razem z mąką ziemniaczaną rozmieszać w około 250ml mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie z mąką i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być ciepły, ale nie gorący. Do ciepłego budyniu dodać pokrojony rabarbar, skórkę z cytryny i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać.
Schłodzone ciasto z lodówki pokruszyć i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze