Kompot z rabarbaru - rzewienia
Przepis na trochę oszukany kompot, bo stosując się do nazewnictwa jeszcze sprzed wojny mamy do czynienia po prostu z … napojem z rabarbaru, a nie z typowym kompotem. Jako pełnoprawny kompot bowiem określano wówczas lekko rozgotowane – tak na gęsto – owoce z sokiem, podawane w specjalnie do tego przeznaczonej miseczce – kompotierce. Zwłaszcza popularne były tzw. kompoty witaminowe, czyli takie, których się długo nie gotowało lub w ogóle po wrzuceniu na syrop cukrowy od razu zdejmowało z ognia i pod przykryciem mikstura "dochodziła". Poniższa propozycja z bloga "Kuchenny kredens" to wspaniały napój na ciepłe dni, przygotowany z sezonowych, polskich pyszności.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 0,5 kg łodyg rabarbaru
- 1 l wody
- cukier do smaku
Wodę zagotować. Z rabarbaru usunąć liście, łodygi umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Idealnie byłoby celować w 2 cm, ale wiadomo, że nikt z linijką kompotu nie robi. Do wrzącej wody dodać kawałki rabarbaru, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem, aż łodygi całkowicie się rozgotują. Dosłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia - napój dodatkowo zyska na smaku i kolorze. Gotowy kompot przecedzić przez sitko. Podawać na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.
Zobacz także: malutkie i pyszne ciasteczka anyżowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze