Trwa ładowanie...
d3vnw2q
d3vnw2q

Kompot z rabarbaru - rzewienia

Przepis

Przepis na trochę oszukany kompot, bo stosując się do nazewnictwa jeszcze sprzed wojny mamy do czynienia po prostu z … napojem z rabarbaru, a nie z typowym kompotem. Jako pełnoprawny kompot bowiem określano wówczas lekko rozgotowane – tak na gęsto – owoce z sokiem, podawane w specjalnie do tego przeznaczonej miseczce – kompotierce. Zwłaszcza popularne były tzw. kompoty witaminowe, czyli takie, których się długo nie gotowało lub w ogóle po wrzuceniu na syrop cukrowy od razu zdejmowało z ognia i pod przykryciem mikstura "dochodziła". Poniższa propozycja z bloga "Kuchenny kredens" to wspaniały napój na ciepłe dni, przygotowany z sezonowych, polskich pyszności.

5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kompot z rabarbaru - rzewienia
www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 0,5 kg łodyg rabarbaru
  • 1 l wody
  • cukier do smaku
Przepis

Wodę zagotować. Z rabarbaru usunąć liście, łodygi umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Idealnie byłoby celować w 2 cm, ale wiadomo, że nikt z linijką kompotu nie robi. Do wrzącej wody dodać kawałki rabarbaru, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem, aż łodygi całkowicie się rozgotują. Dosłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia - napój dodatkowo zyska na smaku i kolorze. Gotowy kompot przecedzić przez sitko. Podawać na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.
Zobacz także: malutkie i pyszne ciasteczka anyżowe

Kompot z rabarbaru - rzewienia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d3vnw2q
d3vnw2q
d3vnw2q
d3vnw2q
Więcej tematów
d3vnw2q