Tarta z gruszkami
Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Na deser polecamy wyjątkową tartą z gruszkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- skórka 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki miodu
- 2 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 1/2 rozłupanej laski wanilii
- 2 duże gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na połówki
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Ciasto
- 1 szklanka mąki (dodatkowo 2 łyżki zapasu)
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
- 1 duże jajo rozbite z 1 łyżką wody
- W dużym rondlu wymieszać skórkę i sok z cytryny z miodem, wodą, winem, cynamonem i goździkami. Ostrym nożem zeskrobać nieco wanilii i włożyć do rondla. Postawić miksturę na średnim ogniu. Dodać gruszki i gotować do chwili, gdy nóż będzie w nie lekko wchodził (ok. 15-25 minut), w zależności od wielkości gruszek. Ostudzić w syropie.
- Aby zrobić ciasto, należy 1 szklankę mąki i mąkę kukurydzianą wsypać do głębokiego naczynia, dodać cukier i sól, i wyrabiać mikserem lub robotem kuchennym (ok. 3 sekund). Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 4 sekundy. Dodać jajo z wodą i dalej wyrabiać, dopóki ciasto nie uformuje się w kulę.
- Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować w kwadrat, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę, a najlepiej na cały dzień. Jeśli ciasto będzie w lodówce ponad 2 godziny, należy je wyjąć na 20 minut przed dalszymi czynnościami.
- Rękoma wyłożyć okrągłą formę ciastem, przykrywając spód i boki formy (preferowana średnica ? 23 cm). Całą powierzchnię nakłuwać widelcem. 45 minut chłodzić ciasto w lodówce.
- Podgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Każdą połówkę gruszki przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Ułożyć owoce na cieście, tak jak na zdjęciu powyżej. W średniej wielkości rondlu zmieszać jajka, śmietanę, 1/4 szklanki syropu gruszkowego i dodać gałkę muszkatołową. Ostrożnie wylać zalewę na gruszki i wokół nich. Piec, aż ciasto będzie twarde i lekko zarumienione (ok. 35 minut). Ostudzić. Podawać w temperaturze pokojowej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze