Tarta z malinami i brzoskwiniami. Przepis Ewy Wachowicz
Krucha tarta z bezą i owocami to wyśmienity deser na koniec lata. Wypróbujcie koniecznie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz. Ta tarta jest po prostu bajeczna. zapewniamy, że zniknie do ostatniego okruszka.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 200 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- ½ kg malin
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić, posłodzić, dodać cukrem waniliowy, wsypać proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić żółtka i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę.
- Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować. Oprószyć mąką i przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Wykleić dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem.
- Do białka dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem, dodając go porcjami. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie zmiksować.
- Brzoskwinie wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na ciasto i dosypać maliny.
- Oprószyć mąką. Przykryć pianą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40-45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez kolejne 20-30 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze