Trwa ładowanie...
d3o9uav
04-05-2018 09:50

Tarta tatin z truskawkami. Francuski klasyk w nowej odsłonie

Przepis

Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie" jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, jednak z uwagi na to, że właśnie zaczyna się sezon na truskawki, proponujemy wersję właśnie z tymi owocami.

d3o9uav
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Tanio szybko smacznie
Źródło: Tanio szybko smacznie
Składniki

Ciasto:

  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g masła klarowanego
  • ok. 250 g dużych truskawek

Do podania:

  • lody śmietankowe lub waniliowe
Przepis

Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Robimy wierzch: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrajamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu). Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy i układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Zobacz też: tarta gruszkowa

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tarta tatin z truskawkami. Francuski klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav