Tarta tatin z truskawkami. Francuski klasyk w nowej odsłonie
Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie" jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, jednak z uwagi na to, że właśnie zaczyna się sezon na truskawki, proponujemy wersję właśnie z tymi owocami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 120 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wierzch:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g masła klarowanego
- ok. 250 g dużych truskawek
Do podania:
- lody śmietankowe lub waniliowe
Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Robimy wierzch: w rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrajamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu). Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy i układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze