Orzeźwiający kompot z rabarbaru. Smakuje jak u babci
Kompot z rabarbaru to wiosenna klasyka. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Aby cieszyć się nim cały rok, możemy go zapasteryzować w słoikach. "Do kompotu rabarbar nadaje się jak mało co – nie jest zbyt słodki nawet nieco cierpki, wspaniale orzeźwiający. No i ten kolor!" - zachęca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 0,5 kg łodyg rabarbaru
- 1 l wody
- cukier do smaku
Wodę zagotować. Z rabarbaru usunąć liście, łodygi umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Idealnie byłoby celować w 2 cm, ale wiadomo, że nikt z linijką kompotu nie robi. Do wrzącej wody dodać kawałki rabarbaru, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem aż łodygi całkowicie się rozgotują. Dosłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia - napój dodatkowo zyska na smaku i kolorze. Gotowy kompot przecedzić przez sitko.Podawać na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze