WP
WP

Orzeźwiający kompot z rabarbaru. Smakuje jak u babci - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kuchenny kredens
Podziel się

Kompot z rabarbaru to wiosenna klasyka. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Aby cieszyć się nim cały rok, możemy go zapasteryzować w słoikach. "Do kompotu rabarbar nadaje się jak mało co – nie jest zbyt słodki nawet nieco cierpki, wspaniale orzeźwiający. No i ten kolor!" - zachęca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki
  • 0,5 kg łodyg rabarbaru
  • 1 l wody
  • cukier do smaku
Przepis

Wodę zagotować. Z rabarbaru usunąć liście, łodygi umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Idealnie byłoby celować w 2 cm, ale wiadomo, że nikt z linijką kompotu nie robi. Do wrzącej wody dodać kawałki rabarbaru, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem aż łodygi całkowicie się rozgotują. Dosłodzić do smaku. Odstawić do ostudzenia - napój dodatkowo zyska na smaku i kolorze. Gotowy kompot przecedzić przez sitko.Podawać na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP