Trwa ładowanie...
d1l91os
28-10-2021 09:18

Krucha tarta dyniowa z porem i serem camembert. Nie tylko na Halloween

Przepis

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.

d1l91os
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Fermy Drobiu Jokiel
Źródło: Fermy Drobiu Jokiel
Składniki

Składniki na ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego

Składniki na nadzienie:
• 80 g masła, pokrojonego na kawałki
• 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
• 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
• 200 ml wody
• 70 g śmietany 18 proc.
• 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego
• ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie:
• 1 płaska łyżeczka soli
• ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
• ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Przepis
  • Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki.
  • Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie, partiami układać w formie).
  • Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200 st. C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut.
  • Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st. C.
  • Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, pora pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, pora i resztę wody. Całość doprawić.
  • Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody.
  • Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku, wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.
  • Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170 st. C w trybie góra-dół. Po upływie czasu, tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 st. C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.
  • Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krucha tarta dyniowa z porem i serem camembert. Nie tylko na Halloween
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l91os
d1l91os
d1l91os
d1l91os
Więcej tematów
d1l91os