ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf

Placek z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, pulchne i pachnące

Przepis

Puszyste i miękkie ciasto z rabarbarem i kruszonką osłodzi każde popołudnie. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Trwa ładowanie...
ycipk-2k9sjf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie Kwelka gotuje
Podziel się
Składniki

*Kruszonka: *

  • 80 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki.

*Ciasto: *

  • 200 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
ycipk-2k9sjf

*Owoce: *

Przepis

Kruszonka: masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mąkę i energicznie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, po czym lekko zagnieść i schłodzić w lodówce.

Ciasto: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć na formy. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony w plasterki rabarbar, posypać cukrem pudrem. Na wierzch obficie posypać kruszoną. Ciasto piec przez godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Placek z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, pulchne i pachnące - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
ycipk-2k9sjf
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf