Placek z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, pulchne i pachnące
Puszyste i miękkie ciasto z rabarbarem i kruszonką osłodzi każde popołudnie. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
*Kruszonka: *
- 80 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki.
*Ciasto: *
- 200 g masła,
- 250 g mąki,
- 200 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
*Owoce: *
- 300 g rabarbaru,
- cukier puder.
Kruszonka: masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mąkę i energicznie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, po czym lekko zagnieść i schłodzić w lodówce.
Ciasto: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć na formy. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony w plasterki rabarbar, posypać cukrem pudrem. Na wierzch obficie posypać kruszoną. Ciasto piec przez godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze