Patatas bravas
Patatas Bravas jest tradycyjnym daniem hiszpańskim. Serwowane jest najczęściej w tamtejszych restauracjach jako przystawka. Z powodzeniem jednak może stanowić również danie główne. Bazę tej potrawy stanowią aromatyczne ziemniaki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
• 6 ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula czerwona
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• 2 papryczki chili
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
• 1 opakowanie pomidorów z puszki
• łyżka przecieru pomidorowego
• 50 ml wody
• 2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy będą zeszklone, dodaj paprykę słodką oraz posiekane papryczki chili i smaż przez minutę. Następnie dodaj resztę składników: pomidory, przecier, miód lub cukier i przecier pomidorowy. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut. Sos zmiksuj na gładką masę a następnie gotuj jeszcze przez 10 minut, aby stał się gęsty. Następnie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Gotuj je, aż będą al dente, a następnie usmaż na głębokim oleju.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze