Trwa ładowanie...
d38iwrd
d38iwrd

Patatas bravas

Przepis

Patatas Bravas jest tradycyjnym daniem hiszpańskim. Serwowane jest najczęściej w tamtejszych restauracjach jako przystawka. Z powodzeniem jednak może stanowić również danie główne. Bazę tej potrawy stanowią aromatyczne ziemniaki.

1.0
(1 głos)
Oceń:
d38iwrd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Patatas bravas
Shutterstock
Patatas bravas
Składniki

• 6 ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula czerwona
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• 2 papryczki chili
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
• 1 opakowanie pomidorów z puszki
• łyżka przecieru pomidorowego
• 50 ml wody
• 2 łyżki oleju

Przepis

Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy będą zeszklone, dodaj paprykę słodką oraz posiekane papryczki chili i smaż przez minutę. Następnie dodaj resztę składników: pomidory, przecier, miód lub cukier i przecier pomidorowy. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut. Sos zmiksuj na gładką masę a następnie gotuj jeszcze przez 10 minut, aby stał się gęsty. Następnie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Gotuj je, aż będą al dente, a następnie usmaż na głębokim oleju.

Patatas bravas
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d38iwrd

Podziel się opinią

1
Share
d38iwrd
d38iwrd

d38iwrd
d38iwrd
d38iwrd