Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem
To kolejna odsłona przepisu na seler à la śledź. Tutaj główne role w marynacie grają zioła — niech będzie ich dużo! Szczególnie ważny jest koperek, bo to on nadaje całości lekkiego, wiosennego smaku. Kiszony ogórek można wymienić na konserwowy. Będzie bardziej octowy, ale równie kwaśny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
1 seler lub 300 g boczniaków
3–5 ogórków kiszonych
1 cebula
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 liści laurowych
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól
½ szklanki oleju rzepakowego
1 arkusz nori
Ziarna czarnego lub kolorowego pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego
Pęczek koperku
Seler obierz i pokrój na kawałki o grubości około 3–5 milimetrów. Przełóż do garnka i zalej wodą, tak by lekko go przykrywała. Gotuj przez około 10 minut, aż seler lekko zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odsącz go z wody. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez około 2 minuty, dociskając do dna, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie postępuj z nimi tak samo jak z selerem. W dużej misce przygotuj marynatę. Cebulę przekrój na pół, obierz i posiekaj w plastry. Przełóż do miski. Dodaj musztardę, liście laurowe, majeranek, sól, olej i ocet. Chwilę masuj cebulę dłońmi, by zmiękła. Dorzuć porwane kawałki glonów nori oraz posiekane w kostkę ogórki kiszone. Dodaj pieprz do smaku. Do miski z marynatą przełóż seler lub boczniaki i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli marynaty jest za mało, dolej więcej oleju. Chodzi o to, by marynata pokryła seler. Dodaj posiekany drobno pęczek koperku. Miskę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum 24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj zawartość. Seler smakuje wybornie, jeśli się go długo marynuje. Przed podaniem możesz posypać potrawę świeżym koperkiem i kolorowym pieprzem, bardzo ładnie się wtedy prezentuje.
Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"
Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze