Trwa ładowanie...
d4lxy5z
d4lxy5z

Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem

Przepis

To kolejna odsłona przepisu na seler à la śledź. Tutaj główne role w marynacie grają zioła — niech będzie ich dużo! Szczególnie ważny jest koperek, bo to on nadaje całości lekkiego, wiosennego smaku. Kiszony ogórek można wymienić na konserwowy. Będzie bardziej octowy, ale równie kwaśny.

1.3
(7 głosów)
Oceń:
d4lxy5z
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Składniki

1 seler lub 300 g boczniaków
3–5 ogórków kiszonych
1 cebula
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 liści laurowych
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól
½ szklanki oleju rzepakowego
1 arkusz nori
Ziarna czarnego lub kolorowego pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego
Pęczek koperku

Przepis

Seler obierz i pokrój na kawałki o grubości około 3–5 milimetrów. Przełóż do garnka i zalej wodą, tak by lekko go przykrywała. Gotuj przez około 10 minut, aż seler lekko zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odsącz go z wody. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez około 2 minuty, dociskając do dna, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie postępuj z nimi tak samo jak z selerem. W dużej misce przygotuj marynatę. Cebulę przekrój na pół, obierz i posiekaj w plastry. Przełóż do miski. Dodaj musztardę, liście laurowe, majeranek, sól, olej i ocet. Chwilę masuj cebulę dłońmi, by zmiękła. Dorzuć porwane kawałki glonów nori oraz posiekane w kostkę ogórki kiszone. Dodaj pieprz do smaku. Do miski z marynatą przełóż seler lub boczniaki i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli marynaty jest za mało, dolej więcej oleju. Chodzi o to, by marynata pokryła seler. Dodaj posiekany drobno pęczek koperku. Miskę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum 24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj zawartość. Seler smakuje wybornie, jeśli się go długo marynuje. Przed podaniem możesz posypać potrawę świeżym koperkiem i kolorowym pieprzem, bardzo ładnie się wtedy prezentuje.

Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"

Materiały prasowe

Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!

Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
18
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z