Trwa ładowanie...
d36g9o4
14-11-2019 14:47

Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem

Przepis

To kolejna odsłona przepisu na seler à la śledź. Tutaj główne role w marynacie grają zioła — niech będzie ich dużo! Szczególnie ważny jest koperek, bo to on nadaje całości lekkiego, wiosennego smaku. Kiszony ogórek można wymienić na konserwowy. Będzie bardziej octowy, ale równie kwaśny.

d36g9o4
4.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Źródło: Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Składniki

1 seler lub 300 g boczniaków
3–5 ogórków kiszonych
1 cebula
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 liści laurowych
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól
½ szklanki oleju rzepakowego
1 arkusz nori
Ziarna czarnego lub kolorowego pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego
Pęczek koperku

Przepis

Seler obierz i pokrój na kawałki o grubości około 3–5 milimetrów. Przełóż do garnka i zalej wodą, tak by lekko go przykrywała. Gotuj przez około 10 minut, aż seler lekko zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odsącz go z wody. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez około 2 minuty, dociskając do dna, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie postępuj z nimi tak samo jak z selerem. W dużej misce przygotuj marynatę. Cebulę przekrój na pół, obierz i posiekaj w plastry. Przełóż do miski. Dodaj musztardę, liście laurowe, majeranek, sól, olej i ocet. Chwilę masuj cebulę dłońmi, by zmiękła. Dorzuć porwane kawałki glonów nori oraz posiekane w kostkę ogórki kiszone. Dodaj pieprz do smaku. Do miski z marynatą przełóż seler lub boczniaki i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli marynaty jest za mało, dolej więcej oleju. Chodzi o to, by marynata pokryła seler. Dodaj posiekany drobno pęczek koperku. Miskę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum 24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj zawartość. Seler smakuje wybornie, jeśli się go długo marynuje. Przed podaniem możesz posypać potrawę świeżym koperkiem i kolorowym pieprzem, bardzo ładnie się wtedy prezentuje.

Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!

Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj