Ziemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiadu
Przygotowane w ten sposób ziemniaki przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Przyrumienione i chrupiące z zewnątrz, delikatne i kremowe w środku. Z powodzeniem mogą konkurować z frytkami i opiekanymi ziemniaczkami. Przepis z bloga Ostoja lasu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2-3 łyżki masła
- mleko
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz biały
- suszona wędzona papryka
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy, by dobrze odparowały i ostygły. Następnie dodajemy przyprawy (poza papryką), wbijamy jajko i dodatkowe żółtko oraz masło i rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub najpierw przeciskamy ziemniaki przez praskę, a dopiero wtedy łączymy z jajkiem,masłem i przyprawami. Jeśli ziemniaki są zbyt suche (wszystko zależy jaki gatunek nam się trafi), to dodajemy mleko (po łyżce) i mieszamy, by uzyskać kremową konsystencję (bez widocznych grudek). Uważajmy, by nie przesadzić z ilością mleka, bo będzie nam trudno formować gwiazdki. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. To jej właśnie ziemniaki duchesse zawdzięczają swój urok. Posypujemy nasze rozetki suszoną wędzoną papryką (zwykła słodka też się nada, a dla fanów ostrych smaków i chilli będzie dobre). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż się zarumienią.
Zobacz także: kurczak pieczony na ryżu
kurczaksrc="https://d.wpimg.pl/1027393209--307587862/kurczak.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze