Ziemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiadu

Przygotowane w ten sposób ziemniaki przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Przyrumienione i chrupiące z zewnątrz, delikatne i kremowe w środku. Z powodzeniem mogą konkurować z frytkami i opiekanymi ziemniaczkami. Przepis z bloga Ostoja lasu.

Ziemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiaduZiemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiadu
Ostoja Lasu

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2-3 łyżki masła
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz biały
  • suszona wędzona papryka

Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy, by dobrze odparowały i ostygły. Następnie dodajemy przyprawy (poza papryką), wbijamy jajko i dodatkowe żółtko oraz masło i rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub najpierw przeciskamy ziemniaki przez praskę, a dopiero wtedy łączymy z jajkiem,masłem i przyprawami. Jeśli ziemniaki są zbyt suche (wszystko zależy jaki gatunek nam się trafi), to dodajemy mleko (po łyżce) i mieszamy, by uzyskać kremową konsystencję (bez widocznych grudek). Uważajmy, by nie przesadzić z ilością mleka, bo będzie nam trudno formować gwiazdki. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. To jej właśnie ziemniaki duchesse zawdzięczają swój urok. Posypujemy nasze rozetki suszoną wędzoną papryką (zwykła słodka też się nada, a dla fanów ostrych smaków i chilli będzie dobre). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki