Trwa ładowanie...
d2hsd7c
26-03-2018 10:33

Ziemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiadu

Przepis

Przygotowane w ten sposób ziemniaki przypadną do gustu wszystkim smakoszom. Przyrumienione i chrupiące z zewnątrz, delikatne i kremowe w środku. Z powodzeniem mogą konkurować z frytkami i opiekanymi ziemniaczkami. Przepis z bloga Ostoja lasu.

d2hsd7c
2.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

OStoja Lasu
Źródło: OStoja Lasu
Składniki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2-3 łyżki masła
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz biały
  • suszona wędzona papryka
Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy, by dobrze odparowały i ostygły. Następnie dodajemy przyprawy (poza papryką), wbijamy jajko i dodatkowe żółtko oraz masło i rozgniatamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub najpierw przeciskamy ziemniaki przez praskę, a dopiero wtedy łączymy z jajkiem,masłem i przyprawami. Jeśli ziemniaki są zbyt suche (wszystko zależy jaki gatunek nam się trafi), to dodajemy mleko (po łyżce) i mieszamy, by uzyskać kremową konsystencję (bez widocznych grudek). Uważajmy, by nie przesadzić z ilością mleka, bo będzie nam trudno formować gwiazdki. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. To jej właśnie ziemniaki duchesse zawdzięczają swój urok. Posypujemy nasze rozetki suszoną wędzoną papryką (zwykła słodka też się nada, a dla fanów ostrych smaków i chilli będzie dobre). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Zobacz także: kurczak pieczony na ryżu
kurczak

Ziemniaki duchesse. Pyszny dodatek do obiadu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
Więcej tematów
d2hsd7c