Trwa ładowanie...
d2gw4lh

Dania z ziemniaków

Fotolia
Źródło: Fotolia

Ziemniaki to jedne z najbardziej wszechstronnych warzyw. Chociaż bulwy z wyglądu nie są wdzięczne, można z nich przyrządzić wiele smakowitych potraw.

Ziemniaki przede wszystkim występują jako dodatek do obiadu. Gotowane, pieczone, smażone, gotowane w mundurkach czy też krojone w paski lub talarki na frytki. Rozgniecione ziemniaki można za pomocą kilku dodatków zamienić w pyszne, kremowe pure. Są łatwe w przyrządzeniu, a do tego świetnie smakują. Chyba każdy czeka na wiosnę i pierwsze młode ziemniaki, ugotowane, posmarowane masełkiem i posypane koperkiem. Palce lizać!

Surowe ziemniaki można zetrzeć na tarce i przyrządzić z nich smaczne, chociaż kaloryczne placki ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki można wykorzystać do przyrządzenia kopytek, klusek śląskich lub knedli. Ziemniaki wykorzystuje się także w farszu do ruskich pierogów. To wdzięczne warzywo, bo po jednej obróbce można poddać je dalszym procesom i stworzyć zupełnie nowe danie. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje.

Ugotowane ziemniaki można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek. Ziemniaczane sałatki świetnie pasują do mięs i potraw z grilla. A jak o grillu mowa, to należy wspomnieć o pieczonych ziemniakach na grillu lub z ogniska. Są kremowe w konsystencji i wyśmienicie smakują.

Ziemniak to także podstawowe warzywo dodawane do wielu zup. Zarówno tradycyjnych, takich jak ogórkowa czy krupnik, jak i zup kremów, np. krem z białych warzyw. Hiszpańska tortilla to danie przypominające ziemniaczany omlet. Z ziemniaków można również przyrządzić pyszne zapiekanki, które pokochają dzieci.

Kartofle to przede wszystkim węglowodany złożone sycą i dostarczają sporej dawki energii, utrzymującej się przez dłuższy czas. Ziemniaki są niskokaloryczne. W ziemniakach najcenniejszy jest potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu, witamin K, C oraz z grupy B.

Przepisy

d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
d2gw4lh
Więcej tematów
d2gw4lh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj