Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Zastanawiacie się czasem, co zrobić z mięsem z rosołu? Otóż można je wykorzystać do zrobienia szybkich i bardzo smacznych pizzerinek. - Ciasto na pizzę można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce, a nawet kilka dni wcześniej, jeśli włożymy je do zamrażarki. Dzięki temu czas przygotowania dania skróci się jeszcze bardziej - radzi autor bloga "Tanio szybko smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto na pizzę:
- 400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
Dodatki:
- 1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
- zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
- drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
- 1 opakowanie (450 g) mieszanki leczo
- 250-300 g sera żółtego, np. cheddar lub mozarella
Robimy ciasto: drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką i wyrabiamy rękami, ok. 6-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Dodajemy farsz: ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo (może być zmrożona) i startym serem żółtym. Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze