Trwa ładowanie...
d1hcyjb
08-05-2018 08:15

Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

Przepis

Zastanawiacie się czasem, co zrobić z mięsem z rosołu? Otóż można je wykorzystać do zrobienia szybkich i bardzo smacznych pizzerinek. - Ciasto na pizzę można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce, a nawet kilka dni wcześniej, jeśli włożymy je do zamrażarki. Dzięki temu czas przygotowania dania skróci się jeszcze bardziej - radzi autor bloga "Tanio szybko smacznie".

d1hcyjb
4.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Tanio szybko smacznie
Źródło: Tanio szybko smacznie
Składniki

Ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • 1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
  • drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
  • 1 opakowanie (450 g) mieszanki leczo
  • 250-300 g sera żółtego, np. cheddar lub mozarella
Przepis

Robimy ciasto: drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką i wyrabiamy rękami, ok. 6-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Dodajemy farsz: ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo (może być zmrożona) i startym serem żółtym. Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Pizzerinki z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hcyjb
d1hcyjb
d1hcyjb
d1hcyjb
Więcej tematów
d1hcyjb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj