Papryka faszerowana fetą. Przekąska w śródziemnomorskim stylu
Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni, nie mamy ochoty na długie godziny spędzone w kuchni. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Papryka faszerowana serem feta to pomysł na szybki i lekki obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 papryki
- 400 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej mięty
- pieprz
- oliwa do natłuszczenia tacki
Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski. Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Dodać oliwę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem (feta jest serem dość słonym, więc można pominąć sól). Dokładnie wymieszać. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne - tak, by nie popsuć paprykowych „miseczek". Tak przygotowaną paprykę posmarować po zewnętrznej stronie oliwą i napełnić farszem z sera feta. Przenieść na tackę do grillowania (wcześniej posmarować ją oliwą) i umieścić na ruszcie. Grillować przez około 20 minut.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze