Lody miodowe "misiek". Przygotujesz bez trudu w domu
Do przygotowania domowych lodów potrzebujemy jedynie kilku składników. Pamiętajmy jednak, by co kilkanaście minut wyjmować lody z zamrażalnika i miksować lub mieszać, tak by je napowietrzyć. Dzięki temu będą puszyste i delikatne. Możemy oczywiście kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Jednak to już droższa sprawa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 25 dag miodu
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- Miód podgrzać w kąpieli wodnej, to jest umieszczając rondelek na większym garnku z gotującą się wodą i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i - po łyżece - płynny miód.
- Gotową masę przełożyć do wyłożonej folą aluminiową foremki i przykryć folią wstawić do zamrażalki przynajmniej na 2-3 godziny.
- Dobrze jest w tym czasie kilkakrotnie masę zamieszać.
- Także i te lody wygodniej jest przygotować w specjalnej maszynce do lodów.
Przepis dodał użytkownik patrykucharz
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze