Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Lody miodowe "misiek". Przygotujesz bez trudu w domu

Przepis

Do przygotowania domowych lodów potrzebujemy jedynie kilku składników. Pamiętajmy jednak, by co kilkanaście minut wyjmować lody z zamrażalnika i miksować lub mieszać, tak by je napowietrzyć. Dzięki temu będą puszyste i delikatne. Możemy oczywiście kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Jednak to już droższa sprawa.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Zdjęcie
Unsplash
Zdjęcie
Składniki
Przepis
  • Miód podgrzać w kąpieli wodnej, to jest umieszczając rondelek na większym garnku z gotującą się wodą i ostudzić do temperatury pokojowej.
  • Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i - po łyżece - płynny miód.
  • Gotową masę przełożyć do wyłożonej folą aluminiową foremki i przykryć folią wstawić do zamrażalki przynajmniej na 2-3 godziny.
  • Dobrze jest w tym czasie kilkakrotnie masę zamieszać.
  • Także i te lody wygodniej jest przygotować w specjalnej maszynce do lodów.

Przepis dodał użytkownik patrykucharz

Lody miodowe "misiek". Przygotujesz bez trudu w domu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1fez8e

Podziel się opinią

Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e