Grzane wino. Idealne na chłodny wieczór
Czytelniczka podzieliła się z nami swoim przepisem na grzane wino. - W sam raz na wieczory z minusową temperaturą za oknem. Aromatyczne i mocno rozgrzewające. Gdy chcemy aby miało większą moc i intensywniejszy aromat, możemy dodać 50 ml czerwonego martini - pisze pani Ala, która prowadzi także bloga "Gotuj ze mną"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 plasterki pomarańczy
- skórka z 1/2 cytryny dobrze umytej
- kawałek kory cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- 2-3 łyżki miodu
Wino wlać do rondelka, dodać plasterki pomarańczy,skórkę z cytryny, korę cynamonu, anyż, goździki. Podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia ok. 10 minut. Na koniec dodać miód wymieszać i chwilę jeszcze podgrzać. Podawać w kamionkowych kubkach, kielichach z grubego szkła itp.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze