Trwa ładowanie...
d2ifyep
04-03-2017 13:13

Orientalna zupa z soczewicy

Przepis

Soczewica - tuż obok innych strączków - powinna na stale zagościć w naszym jadłospisie. Doskonale nadaje się do zup w stylu orientalnym. To sycąca i pyszna propozycja.

d2ifyep
4.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 160 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 200 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 łyżeczki smakowej oliwy chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 ml białego półwytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek do dekoracji
Przepis

Marchewki obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć w wyższym garnku na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a imbir obrać za pomocą łyżeczki i zetrzeć na tarce, a następnie oba składniki dodać do cebuli i raz po raz mieszać. Dodać marchewki i pomidory z puszki. Dusić ok. 5 minut. Soczewicę dokładnie przepłukać. Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę i przyprawy. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 35 minut - pod koniec wlać mleko kokosowe.

W tym czasie zeszklić na maśle klarowanym rozgnieciony ząbek czosnku i podsmażyć krewetki. Zalać je winem i sokiem z cytryny, a następnie odparować płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami i świeżym tymiankiem.

Orientalna zupa z soczewicy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ifyep
d2ifyep
d2ifyep
d2ifyep
Więcej tematów
d2ifyep