Orientalna zupa z soczewicy
Soczewica - tuż obok innych strączków - powinna na stale zagościć w naszym jadłospisie. Doskonale nadaje się do zup w stylu orientalnym. To sycąca i pyszna propozycja.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 litr bulionu warzywnego
- 160 g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
- 1 mała cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 200 g)
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 g oczyszczonych krewetek
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 łyżeczki smakowej oliwy chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml białego półwytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek do dekoracji
Marchewki obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć w wyższym garnku na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a imbir obrać za pomocą łyżeczki i zetrzeć na tarce, a następnie oba składniki dodać do cebuli i raz po raz mieszać. Dodać marchewki i pomidory z puszki. Dusić ok. 5 minut. Soczewicę dokładnie przepłukać. Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę i przyprawy. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 35 minut - pod koniec wlać mleko kokosowe.
W tym czasie zeszklić na maśle klarowanym rozgnieciony ząbek czosnku i podsmażyć krewetki. Zalać je winem i sokiem z cytryny, a następnie odparować płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Gotową zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami i świeżym tymiankiem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze