Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend

Wegetariańska mieszanka z Bliskiego Wschodu schowana w kieszonce prostego placka jest dla wszystkich dobrym i atrakcyjnym posiłkiem. Wypróbujcie przepis z bloga Kuchennymi drzwiami.

Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekendFalafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend
Anna Kamińska

falafel

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kminu w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia o wysokich właściwościach dymienia – z nasion winogron lub ryżowy
  • 2 chlebki pita
  • liście natki pietruszki i mięty
  • mała czerwona cebula pokrojona w krążki
  • plasterki ogórka i rzodkiewki

sos tahini

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • ostra papryka do posypania

Przepis

Ciecierzycę namocz na noc w wodzie – powinna podwoić swoją objętość. Ciecierzyca z puszki nie jest dobrym wyjściem, bo falafele nie będą tak smaczne. Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj do kielicha blendera razem z cebulą, sezamem, czosnkiem i pietruszką. Miksuj do gładkości wszystkich składników, ale nie powinna to być miazga. Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i wodę. Wymieszaj i przenieś do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kształtuj masę na małe kotleciki dłońmi zmoczonymi w wodzie i układaj na blacie (lub formuj je za pomocą gałkownicy do lodów). Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i smaż falafele przez 5 minut z każdej strony. Podawaj ciepłe w podgrzanych chlebach pita ze świeżymi zielonymi liśćmi, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką i sosem tahini.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja