Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend
Wegetariańska mieszanka z Bliskiego Wschodu schowana w kieszonce prostego placka jest dla wszystkich dobrym i atrakcyjnym posiłkiem. Wypróbujcie przepis z bloga Kuchennymi drzwiami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
falafel
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki wody
- 1 żółta cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka kminu w proszku
- ½ łyżeczki kardamonu w proszku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia o wysokich właściwościach dymienia – z nasion winogron lub ryżowy
- 2 chlebki pita
- liście natki pietruszki i mięty
- mała czerwona cebula pokrojona w krążki
- plasterki ogórka i rzodkiewki
sos tahini
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- ostra papryka do posypania
Ciecierzycę namocz na noc w wodzie – powinna podwoić swoją objętość. Ciecierzyca z puszki nie jest dobrym wyjściem, bo falafele nie będą tak smaczne. Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj do kielicha blendera razem z cebulą, sezamem, czosnkiem i pietruszką. Miksuj do gładkości wszystkich składników, ale nie powinna to być miazga. Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i wodę. Wymieszaj i przenieś do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kształtuj masę na małe kotleciki dłońmi zmoczonymi w wodzie i układaj na blacie (lub formuj je za pomocą gałkownicy do lodów). Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i smaż falafele przez 5 minut z każdej strony. Podawaj ciepłe w podgrzanych chlebach pita ze świeżymi zielonymi liśćmi, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką i sosem tahini.
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze