Hummus z dyni. Smaczny i zdrowy
Hummus to smaczne, popularne na Bliskim Wschodzie danie. Pasta z ciecierzycy ma wiele pozytywnych właściwości – obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia kości i poprawia pracę serca.
Polecamy wykorzystać sezon na dynie i dodac do pasty zblendowane warzywo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 puszka ciecierzycy
- 1,5 szklanki zblendowanej dyni
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Blendujemy ciecierzycę, w razie potrzeby możemy dodać do niej kilka łyżek zalewy z puszki. Następnie dodajemy tahini, pure z dyni i obrany czosnek. Na koniec doprawiamy. Hummus przed podaniem polewamy oliwą i przyozdabiamy pestkami z dyni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze