Chlebek naan czy pita? Mamy przepis na oba z nich
Chlebek naan i pita to podstawy kuchni orientalnej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu czy kebaba. Jak je zrobić? Oto przepis od Daylicooking
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania)
- 1/2 opakowania suchych drożdży (w opakowaniu jest najczęściej 7 g)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 lekko czubata łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 150 ml gęstego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
Mąkę przesiać do większej miski. Wsypać drożdże, sól i cukier. Wymieszać.
Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki z solą, cukrem i drożdżami. Dodać olej i jogurt (lub śmietanę). Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką lub dłonią. Powinno wyjść niezbyt gęste, ale gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy wyrośnie "zbić" je łyżką lub dłonią i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypana mąką stolnicę lub kuchenny blat. Podzielić na części wielkości małej pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób:
Chlebki naan
Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba mocno rozgrzać i wkładać placki: najpierw przez około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą stronę i piec przez około 1,5 - 2 minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku.
Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo.
Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni.
Pita
Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec najlepiej w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, a podczas pieczenia dobrze jest włączyć (w miarę możliwości) termoobieg.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 5- minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, aż chlebki podrosną i zaczną się rumienić.
Zobacz też: Awokado zapiekane w boczku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze