Chlebek naan czy pita? Mamy przepis na oba z nich

Chlebek naan i pita to podstawy kuchni orientalnej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu czy kebaba. Jak je zrobić? Oto przepis od Daylicooking

Pita to świetny dodatek do mięsPita to świetny dodatek do mięs
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania)
  • 1/2 opakowania suchych drożdży (w opakowaniu jest najczęściej 7 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 150 ml gęstego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju

Przepis

Mąkę przesiać do większej miski. Wsypać drożdże, sól i cukier. Wymieszać.

Przepis

Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki z solą, cukrem i drożdżami. Dodać olej i jogurt (lub śmietanę). Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką lub dłonią. Powinno wyjść niezbyt gęste, ale gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy wyrośnie "zbić" je łyżką lub dłonią i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Przepis

Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypana mąką stolnicę lub kuchenny blat. Podzielić na części wielkości małej pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób:

Przepis

Chlebki naan

Przepis

Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba mocno rozgrzać i wkładać placki: najpierw przez około 1 minutę piec z jednej strony - przełożyć na drugą stronę i piec przez około 1,5 - 2 minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku.

Przepis

Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo.

Przepis

Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni.

Przepis

Pita

Przepis

Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec najlepiej w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, a podczas pieczenia dobrze jest włączyć (w miarę możliwości) termoobieg.

Przepis

Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 5- minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, aż chlebki podrosną i zaczną się rumienić.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary