Meatballsy z indyka zapiekane z serem
Mięsne kulki pod serową pierzynką to sposób na szybki i pożywny obiad dla kilku osób. Sekret smaku dania to dobór odpowiednich przypraw - aromat zapewnią m.in. papryczka chili i cząber.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa z indyka (świeżo zmielonego)
- 250 g sera żółtego
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 duże jajko
- sól, pieprz, cząber - do smaku
- świeży koperek
- świeża papryczka chili
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1 cukinia
Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej). Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do schłodzenia na ok. 10 minut.
Po tym czasie gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut. Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera. Zapiekamy przez ok. 10 minut w 160 stopniach C. Podajemy na gorąco.
Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".
Zobacz wideo: na co zwracać uwagę wybierając mięso mielone
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze