Trwa ładowanie...
d35eye9
25-06-2017 08:28

Meatballsy z indyka zapiekane z serem

Przepis

Mięsne kulki pod serową pierzynką to sposób na szybki i pożywny obiad dla kilku osób. Sekret smaku dania to dobór odpowiednich przypraw - aromat zapewnią m.in. papryczka chili i cząber.

d35eye9
3.5
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 500 g mięsa z indyka (świeżo zmielonego)
  • 250 g sera żółtego
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz, cząber - do smaku
  • świeży koperek
  • świeża papryczka chili
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 1 cukinia
Przepis

Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej). Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do schłodzenia na ok. 10 minut.
Po tym czasie gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut. Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera. Zapiekamy przez ok. 10 minut w 160 stopniach C. Podajemy na gorąco.

Przepis poleca Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko" i uczestniczka V edycji programu "Masterchef Polska".

Zobacz wideo: na co zwracać uwagę wybierając mięso mielone

Meatballsy z indyka zapiekane z serem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
d35eye9
d35eye9
d35eye9
Więcej tematów
d35eye9