Anglosaski przysmak. Przepis na ciasto marchewkowe
Niezwykle popularne w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe podbija kubki smakowe łasuchów nad Wisłą. Jeśli nadal nie jesteście przekonani do wypieku z dodatkiem warzywa, dajcie się namówić i wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1½ szklanki startej marchewki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
Przepis
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.