Trwa ładowanie...
d3swco7
d3swco7

Anglosaski przysmak. Przepis na ciasto marchewkowe

Przepis

Niezwykle popularne w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe podbija kubki smakowe łasuchów nad Wisłą. Jeśli nadal nie jesteście przekonani do wypieku z dodatkiem warzywa, dajcie się namówić i wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

3.0
(28 głosów)
Oceń:
d3swco7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Anglosaski przysmak. Przepis na ciasto marchewkowe
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1½ szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
Przepis

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.

archiwum programu "Ewa Gotuje"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Anglosaski przysmak. Przepis na ciasto marchewkowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

43
41
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7