WP

Anglosaski przysmak. Przepis na ciasto marchewkowe - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Niezwykle popularne w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe podbija kubki smakowe łasuchów nad Wisłą. Jeśli nadal nie jesteście przekonani do wypieku z dodatkiem warzywa, dajcie się namówić i wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1½ szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
Przepis

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. Można udekorować, np. niewielkimi marchewkami z marcepanu.

WP
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP