Kuchnia angielska
Kuchnia angielska pełna jest kulinarnych zapożyczeń z całego świata. Anglicy słyną z tego, że lubią dania tłuste i treściwe, więc kuchni wyspiarzy na pewno nie da się zaliczyć do najzdrowszych. Niektórzy twierdzą, że jest nieco uboga w smaki, ale nie brakuje w niej wyrafinowanych dań.
Za najpopularniejszy przysmak kuchni angielskiej uważa się fish and chips, czyli rybę z frytkami. Danie często jest sprzedawane na wynos – kawałki ryby i frytki zawijane są po prostu w papier, dawniej w gazetę. Do najbardziej tradycyjnych potraw zalicza się pieczone mięso. Podawane jest na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków i dodatków jako tzw. Sunday roast. Inną znaną potrawą kuchni angielskiej jest shepherd's pie, czyli zapiekanka z mielonego mięsa przykrytego ziemniaczanym puree. Daniem równie popularnym, ale dużo bardziej skomplikowanym do przyrządzenia jest Beef Wellington – polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim.
Anglicy jedzą bardzo duże i tłuste śniadania. Na tradycyjne English Breakfast składają się: sadzone jajko, smażone kiełbaski i boczek, pieczarki z patelni a czasem jeszcze groszek podawane z białymi tostami. Tak skomponowane śniadanie to prawdziwa bomba kaloryczna. Tradycja tak skomponowanych śniadań pochodzi jeszcze z XIII wieku i jest związana z angielską gościnnością i przyjmowaniem znajomych i krewnych na nocleg.
Kuchnia angielska słynie ze śniadań, ale najbardziej chyba znaną angielską tradycją jest five o'clock, czyli czas na popołudniową herbatkę. Picie herbaty stało się popularne z Anglii w czasach rewolucji przemysłowej. Napój towarzyszy zazwyczaj niewielkiemu posiłkowi, czasem słodkiemu. Anglicy do herbaty jedzą chętnie apple pie, czyli rodzaj szarlotki a także Yorkshire pudding – rodzaj deseru przyrządzanego mleka, mąki i jajek. Popularny black pudding z deserem nie ma już jednak nic wspólnego, to odpowiednik polskiej kaszanki.