Łosoś pieczony z młodymi warzywami
W cyklu "Ryba na piątek" przepis na łososia pieczonego z młodymi warzywami – brzmi i smakuje bosko! Odpowiednio doprawiona rybka i bez zbędnego tłuszczu to zdrowa propozycja na rodzinny obiad. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- filet łososia ok. 300 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- marchewka młoda
- kilka szparagów
- pół limonki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- imbir 2-3 cm
- ugotowana kasza pęczak (opcjonalnie)
- łyżeczka miodu
- pieprz
- sól
- łyżka oleju kokosowego (do warzyw)
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Sos sojowy mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki (z połowy limonki odkrawamy plasterek i odkładamy na bok), dodajemy plasterki imbiru, plasterki jednego ząbka czosnku, pokrojoną w piórka malutką cebulkę, odrobinę pieprzu. Mieszamy. Filet z łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Kładziemy filet na folii aluminiowej na blasze, zalewamy naszym sosem. Nacieramy sosem łososia z obu stron. Na wierzch kładziemy pozostawiony wcześniej plasterek limonki. Szczelnie zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 190 stopniach przez 20-22 minuty. Nie więcej.
Czas na warzywa. Marchewkę obieramy, szparagi również. Ząbek czosnku tylko nacinamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego smażymy marchewkę, czosnek. Dodajemy soli, pieprzu, po 2 minutach łyżeczkę miodu. Następnie dodajemy szparagi i smażymy jeszcze minutę. Warzywa będą mocno al dente.
Jeśli macie ochotę, możecie też ugotować je w wodzie (pamiętajcie tylko, że czas gotowania marchewki będzie dłuższy niż szparagów). Podajemy z kaszą i polewamy sosikiem z łososia.
Zobacz także: ryżowe naleśniczki - prosto i zdrowo
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski