Trwa ładowanie...
d322i7d
23-06-2017 12:31

Łosoś pieczony z młodymi warzywami

Przepis

W cyklu "Ryba na piątek" przepis na łososia pieczonego z młodymi warzywami – brzmi i smakuje bosko! Odpowiednio doprawiona rybka i bez zbędnego tłuszczu to zdrowa propozycja na rodzinny obiad. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

d322i7d
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
www.dziekujebylopyszne.pl
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • filet łososia ok. 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • marchewka młoda
  • kilka szparagów
  • pół limonki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • imbir 2-3 cm
  • ugotowana kasza pęczak (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju kokosowego (do warzyw)
Przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Sos sojowy mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki (z połowy limonki odkrawamy plasterek i odkładamy na bok), dodajemy plasterki imbiru, plasterki jednego ząbka czosnku, pokrojoną w piórka malutką cebulkę, odrobinę pieprzu. Mieszamy. Filet z łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Kładziemy filet na folii aluminiowej na blasze, zalewamy naszym sosem. Nacieramy sosem łososia z obu stron. Na wierzch kładziemy pozostawiony wcześniej plasterek limonki. Szczelnie zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 190 stopniach przez 20-22 minuty. Nie więcej.

Czas na warzywa. Marchewkę obieramy, szparagi również. Ząbek czosnku tylko nacinamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego smażymy marchewkę, czosnek. Dodajemy soli, pieprzu, po 2 minutach łyżeczkę miodu. Następnie dodajemy szparagi i smażymy jeszcze minutę. Warzywa będą mocno al dente.

Jeśli macie ochotę, możecie też ugotować je w wodzie (pamiętajcie tylko, że czas gotowania marchewki będzie dłuższy niż szparagów). Podajemy z kaszą i polewamy sosikiem z łososia.
Zobacz także: ryżowe naleśniczki - prosto i zdrowo

Łosoś pieczony z młodymi warzywami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj