Trwa ładowanie...
d35j11u
12-12-2014 14:36

Świąteczny łosoś w galaretce cytrynowej

Przepis

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego delikatne mięso nie wymaga zbyt wielu dodatków, ponieważ jest pyszne samo w sobie. Na święta proponuję upieczone kawałki łososia w cytrynowej galaretce. To smaczna i łatwa do przygotowania przystawka.

d35j11u
3.2
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 duże filety z łososia
  • 2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia
  • natka pietruszki
  • sól

Dodatkowo:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • szczypta soli
Przepis

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół. Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała. Tak przygotowany dietetyczny cytrynowy łosoś jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Świąteczny łosoś w galaretce cytrynowej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u