Świąteczny łosoś w galaretce cytrynowej
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego delikatne mięso nie wymaga zbyt wielu dodatków, ponieważ jest pyszne samo w sobie. Na święta proponuję upieczone kawałki łososia w cytrynowej galaretce. To smaczna i łatwa do przygotowania przystawka.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe
- szczypta soli
Przepis
Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół. Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała. Tak przygotowany dietetyczny cytrynowy łosoś jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach.