Kremowa zupa z czosnkiem i szparagami. Smakuje obłędnie
Sezon na szparagi trwa krótko, więc powinniśmy wykorzystać go maksymalnie. Tym razem proponujemy kremową i aromatyczną zupę. Jest niezwykle delikatna, pyszna i sycąca. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- pęczek szparagów
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,7 l wody
- sól, pieprz
- pół pęczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pasta z czarnego czosnku
- śmietanka/jogurt
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i czosnek. Chwilę smażyć. Dodać umyte szparagi, chwilę smażyć. Wsypać sól i pieprz, wlać wodę. Gotować ok. 30 min., aż warzywa zmiękną. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku. Wymieszać z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czarną pastą czosnkowo i lub śmietanką albo jogurtem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze