Trwa ładowanie...
dbau52b
dbau52b

Ryba po grecku klasycznie

Przepis

Nazwa tego dania może być nieco myląca. Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji. Często podaje się ją podczas kolacji wigilijnej. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobaczcie tradycyjny przepis.

3.9
(42 głosy)
Oceń:
dbau52b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Ryba po grecku klasycznie
123RF
Składniki
  • 70 dkg filetów z dorsza lub innej białej ryby
  • 7 średnich marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Przepis

Obraną cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju powinna być zeszklona, nie brązowa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, smażymy. Po około 10 minutach dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Przesmażamy 5 minut i dodajemy ketchup, przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość do uzyskania idealnej dla nas konsystencji, nie powinna być zbyt płynna ani zbyt sucha.

Umytą i osuszoną rybę kroimy na małe porcje, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Danie możemy układać w salaterce lub na półmisku. Ja osobiście wolę na półmisku ryba wygląda bardziej efektownie. Zasada układanie jest taka sama w obydwu przypadkach. Pierwszą warstwę stanowi ryba drugą przygotowany sos.

dbau52b
Ryba po grecku klasycznie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b