Ryba po grecku klasycznie

Nazwa tego dania może być nieco myląca. Ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji. Często podaje się ją podczas kolacji wigilijnej. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobaczcie tradycyjny przepis.

Ryba po grecku klasycznieRyba po grecku klasycznie

Składniki

  • 70 dkg filetów z dorsza lub innej białej ryby
  • 7 średnich marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis

Obraną cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju powinna być zeszklona, nie brązowa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, smażymy. Po około 10 minutach dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę. Przesmażamy 5 minut i dodajemy ketchup, przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy całość do uzyskania idealnej dla nas konsystencji, nie powinna być zbyt płynna ani zbyt sucha.

Przepis

Umytą i osuszoną rybę kroimy na małe porcje, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przepis

Danie możemy układać w salaterce lub na półmisku. Ja osobiście wolę na półmisku ryba wygląda bardziej efektownie. Zasada układanie jest taka sama w obydwu przypadkach. Pierwszą warstwę stanowi ryba drugą przygotowany sos.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru