Trwa ładowanie...
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a

Sałatka wiosenna według przepisu z 1928 r. Aż chce się jeść

Przepis

Wiosenna sałatka została proponowana przez Elżbietę Kiewnarską na łamach broszury magazynu "Bluszcz" w 1928 roku. "Znajdziemy w niej wszystko, na co na przednówku tak bardzo się czeka – młode ziemniaczki, szparagi, fasolkę, cieszący świeżym zapachem koperek. Dzięki dodatkowi jaj na twardo i rzeczonych ziemniaków, sałatka stanowić może zupełnie samodzielny posiłek – nawet do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Trwa ładowanie...
ycipk-3ncb6a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
kuchenny kredens
Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 400 g zielonej fasolki
  • 8-10 młodych kartofli
  • ok. 5 jaj
  • zielona sałata
  • zielony groszek
Przepis

Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Fasolkę, szparagi, groszek oraz ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub w parowarze, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Należy pamiętać, by wszystkie warzywa gotować na tyle krótko, by straciły surowość ale zachowały ładny kolor i jędrność. Sałatę umyć i porwać w paski, najlepiej dopiero przed podaniem.

Przygotować sos majonezowy na bazie domowego majonezu (przepis w linku we wpisie) lub gotowego. Kilka łyżek rozrobić do odpowiedniej konsystencji dodając sok z cytryny, śmietanę lub jogurt naturalny.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem majonezowym. Sałatkę podawać można na ciepło lub zimno.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka wiosenna według przepisu z 1928 r. Aż chce się jeść
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a