Sałatka wiosenna według przepisu z 1928 r. Aż chce się jeść
Wiosenna sałatka została proponowana przez Elżbietę Kiewnarską na łamach broszury magazynu "Bluszcz" w 1928 roku. "Znajdziemy w niej wszystko, na co na przednówku tak bardzo się czeka – młode ziemniaczki, szparagi, fasolkę, cieszący świeżym zapachem koperek. Dzięki dodatkowi jaj na twardo i rzeczonych ziemniaków, sałatka stanowić może zupełnie samodzielny posiłek – nawet do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- pęczek zielonych szparagów
- ok. 400 g zielonej fasolki
- 8-10 młodych kartofli
- ok. 5 jaj
- zielona sałata
- zielony groszek
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Fasolkę, szparagi, groszek oraz ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub w parowarze, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Należy pamiętać, by wszystkie warzywa gotować na tyle krótko, by straciły surowość ale zachowały ładny kolor i jędrność. Sałatę umyć i porwać w paski, najlepiej dopiero przed podaniem.
Przygotować sos majonezowy na bazie domowego majonezu (przepis w linku we wpisie) lub gotowego. Kilka łyżek rozrobić do odpowiedniej konsystencji dodając sok z cytryny, śmietanę lub jogurt naturalny.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem majonezowym. Sałatkę podawać można na ciepło lub zimno.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze