WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki

Ciasteczkowy spód, aksamitna masa kokosowa i ananasowa galaretka. Brzmi pysznie, prawda? Na dodatek ten obłędny deser przygotujesz bez włączania piekarnika.

Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczkiPinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek bez cukru lub mąki orzechowej, migdałowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Galaretka ananasowa:

  • 1 małego ananasa
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • lub agaru
  • 11 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego

Masa kokosowa:

  • 300 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki Malibu ub białego rumu
  • 2 łyżki soku ananasowego powstałego podczas gotowania owocu
  • 11 łyżek ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru

Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Ananasa kroimy na małe kawałki. Gotujemy 10 minut w wodzie z ksylitolem. Odlewamy 2 łyżki powstałego w ten sposób soku ananasowego. Połowę kawałków ananasa blendujemy (ale można też pominąć ten krok) i z powrotem wkładamy do garnka. Doprowadzamy masę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Kiedy galaretka ananasowa zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i całość wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 2 łyżki odlanego soku ananasowego, dodajemy mleczko kokosowe i ksylitol, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i wylewamy na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby piñacolada dobrze stężała.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna