ycipk-ckg3p7
ycipk-ckg3p7

Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki

Przepis

Ciasteczkowy spód, aksamitna masa kokosowa i ananasowa galaretka. Brzmi pysznie, prawda? Na dodatek ten obłędny deser przygotujesz bez włączania piekarnika.

Trwa ładowanie...
ycipk-ckg3p7
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek bez cukru lub mąki orzechowej, migdałowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Galaretka ananasowa:

  • 1 małego ananasa
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • lub agaru
  • 11 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego

Masa kokosowa:

  • 300 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki Malibu ub białego rumu
  • 2 łyżki soku ananasowego powstałego podczas gotowania owocu
  • 11 łyżek ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
ycipk-ckg3p7
Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Ananasa kroimy na małe kawałki. Gotujemy 10 minut w wodzie z ksylitolem. Odlewamy 2 łyżki powstałego w ten sposób soku ananasowego. Połowę kawałków ananasa blendujemy (ale można też pominąć ten krok) i z powrotem wkładamy do garnka. Doprowadzamy masę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Kiedy galaretka ananasowa zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i całość wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 2 łyżki odlanego soku ananasowego, dodajemy mleczko kokosowe i ksylitol, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i wylewamy na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby piñacolada dobrze stężała.

Materiały prasowe
Podziel się
ycipk-ckg3p7
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-ckg3p7
ycipk-ckg3p7