Trwa ładowanie...
d2v9izy
01-10-2018 09:56

Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki

Przepis

Ciasteczkowy spód, aksamitna masa kokosowa i ananasowa galaretka. Brzmi pysznie, prawda? Na dodatek ten obłędny deser przygotujesz bez włączania piekarnika.

d2v9izy
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek bez cukru lub mąki orzechowej, migdałowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Galaretka ananasowa:

  • 1 małego ananasa
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • lub agaru
  • 11 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego

Masa kokosowa:

  • 300 ml stałej części mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki Malibu ub białego rumu
  • 2 łyżki soku ananasowego powstałego podczas gotowania owocu
  • 11 łyżek ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Ananasa kroimy na małe kawałki. Gotujemy 10 minut w wodzie z ksylitolem. Odlewamy 2 łyżki powstałego w ten sposób soku ananasowego. Połowę kawałków ananasa blendujemy (ale można też pominąć ten krok) i z powrotem wkładamy do garnka. Doprowadzamy masę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Kiedy galaretka ananasowa zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i całość wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 2 łyżki odlanego soku ananasowego, dodajemy mleczko kokosowe i ksylitol, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Malibu, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i wylewamy na stężałą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby piñacolada dobrze stężała.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pinacolada na ciasteczkowym spodzie. Nie pójdzie w boczki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2v9izy
d2v9izy
d2v9izy
d2v9izy
Więcej tematów
d2v9izy

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj