Trwa ładowanie...
d4ibuzq
d4ibuzq

Risotto ze szparagami wg Hanny Lis

Przepis

W marketach i na bazarkach jeszcze możemy znaleźć szparagi, choć to już końcówka sezonu. Warto więc przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Hanna Lis proponuje kremowe risotto. Smakuje obłędnie. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d4ibuzq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g zielonych szparagów
  • 400 g suchego ryżu (włoskiego: arborio, vialone nano, carnaroli)
  • 2 duże szalotki, pokrojone w drobna kostkę
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • parmezan
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przepis

Odetnij łykowate końcówki szparagów (zielonych nawet nie próbuj obierać, to zbrodnia!) i wyrzuć. Resztę pokrój ukośnie na 1,5–2-centymetrowe kawałki. Oprócz główek. Te pozostaw nietknięte. Połowę pokrojonych szparagów zblanszuj w posolonej wodzie, mniej więcej przez 4 minuty. Powinny pozostać wciąż żywo zielone, lekko chrupiące. Przelej lodowata woda i zblednij w mikserze na gładką masę. W garnku podgrzej bulion warzywny do temperatury tuż poniżej wrzenia. Na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżka masła, wrzuć szalotki, zeszklij. Dodaj ryz i na niewielkim ogniu, nieprzerwanie mieszając, podpraż go przez 2–3 minuty, aż będzie przezroczysty. Dolej wino… i tak dalej, jak w risotto alla milanese. Gdy ryz już dojdzie, dodaj skórkę z cytryny, wlej sok, zmiksowane uprzednio szparagi oraz dwie łyżki masła. Porządnie wymieszaj. Przełóż do kokilek, posyp parmezanem i podawaj.

Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu"

Materiały prasowe
d4ibuzq
Risotto ze szparagami wg Hanny Lis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5
Share
d4ibuzq
d4ibuzq

d4ibuzq
d4ibuzq
d4ibuzq