Risotto ze szparagami wg Hanny Lis
W marketach i na bazarkach jeszcze możemy znaleźć szparagi, choć to już końcówka sezonu. Warto więc przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Hanna Lis proponuje kremowe risotto. Smakuje obłędnie. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 400 g zielonych szparagów
- 400 g suchego ryżu (włoskiego: arborio, vialone nano, carnaroli)
- 2 duże szalotki, pokrojone w drobna kostkę
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 3 łyżki masła
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- parmezan
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Odetnij łykowate końcówki szparagów (zielonych nawet nie próbuj obierać, to zbrodnia!) i wyrzuć. Resztę pokrój ukośnie na 1,5–2-centymetrowe kawałki. Oprócz główek. Te pozostaw nietknięte. Połowę pokrojonych szparagów zblanszuj w posolonej wodzie, mniej więcej przez 4 minuty. Powinny pozostać wciąż żywo zielone, lekko chrupiące. Przelej lodowata woda i zblednij w mikserze na gładką masę. W garnku podgrzej bulion warzywny do temperatury tuż poniżej wrzenia. Na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżka masła, wrzuć szalotki, zeszklij. Dodaj ryz i na niewielkim ogniu, nieprzerwanie mieszając, podpraż go przez 2–3 minuty, aż będzie przezroczysty. Dolej wino… i tak dalej, jak w risotto alla milanese. Gdy ryz już dojdzie, dodaj skórkę z cytryny, wlej sok, zmiksowane uprzednio szparagi oraz dwie łyżki masła. Porządnie wymieszaj. Przełóż do kokilek, posyp parmezanem i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze