Olej kokosowy

Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Główny składnik oleju to nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, olej kokosowy to jeden z najbogatszych w te kwasy produktów na świecie – głównie to kwas laurynowy i mirystynowy.

Olej kokosowy nierafinowany spożywajmy dla zdrowia. Można dodać go do dań, którym chcemy nadać kokosowy aromat i posmak. Sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach, napojach, a także do duszenia czy gotowania (w niewysokich temperaturach). Warto dodać go np. do owsianki czy jaglanki.

Warto na nim przede wszystkim smażyć – choćby ze względu na jego bezwonność, a także, co ważne, przez wzgląd na wyższą temperaturę palenia. Tłuszcze nasycone są bowiem podczas smażenia najstabilniejsze. Tego typu olej utlenia się bardzo powoli nawet w wysokiej temperaturze, a to oznacza, że nie zjełczeje i nie stanie się szkodliwy.

Dla wegan nasz olej, to znakomite źródło niezwierzęcego tłuszczu, znacznie zdrowszego niż margaryna. Można na nim smażyć, piec i gotować. W temperaturze poniżej 25 st. C przybiera postać stałą i można nim smarować kanapki.

Najzdrowszy jest naturalny olej nierafinowany, pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. W procesie rafinacji i gorącego przerobu wiele naturalnych, najcenniejszych składników znajdujących się w oleju kokosowym zostaje zniszczonych lub zredukowanych do śladowych ilości. O takich produktach możemy powiedzieć, że są jedynie mało przydatną i niezbyt wartościową namiastką, nieniosącą z sobą żadnych prozdrowotnych właściwości, jakie posiada nierafinowany olej. Olej rafinowany jest natomiast pozbawiony charakterystycznego, wspaniałego smaku i zapachu typowego dla kokosa.

Świat oszalał na punkcie oleju kokosowego, bo to produkt wszechstronny i bardzo zdrowy. Zapewnia właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Jego spożywanie, za sprawą obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT, zaleca się osobom walczącym z nadwagą. Dodatkowo wspomaga on pracę układu immunologicznego. Ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, a także korzystnie wpływa na mózg. Obniża poziom “złego” cholesterolu, a podwyższa “dobrego”, przy jednoczesnym usprawnieniu pamięci.

Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami

Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Olej kokosowy bez tajemnic. Zdrowy czy niezdrowy?

Olej kokosowy bez tajemnic. Zdrowy czy niezdrowy?

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Dodaj te trzy składniki do kawy. Efekt cię zaskoczy

Dodaj te trzy składniki do kawy. Efekt cię zaskoczy

Dominika Czerniszewska Dominika Czerniszewska
Tłuszcze omega – czy potrzebujemy suplementów diety?

Tłuszcze omega – czy potrzebujemy suplementów diety?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposób

Sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu. Naukowcy opracowali prosty sposób

Dominika Czerniszewska Dominika Czerniszewska