Trwa ładowanie...
d2z9vtx
d2z9vtx

Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Przepis

Gralvax to surowy łosoś, peklowany w soli z dodatkiem przypraw, przede wszystkim cukru i koperku. To danie z łososia znane jest od stuleci we wszystkich krajach skandynawskich, choć pod odrobinę innymi nazwami.

4.7
(3 głosy)
Oceń:
d2z9vtx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym
123
Składniki
  • 90 dkg łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki cukru białego
  • 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  • pieczywo chrupkie

Sos jogurtowo-koperkowy:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grapefruita
  • 1 łyżka miodu
  • sól
Przepis

Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie chrupkim, polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.

Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.

d2z9vtx
Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx