Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym
Gralvax to surowy łosoś, peklowany w soli z dodatkiem przypraw, przede wszystkim cukru i koperku. To danie z łososia znane jest od stuleci we wszystkich krajach skandynawskich, choć pod odrobinę innymi nazwami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Sos jogurtowo-koperkowy:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego kopru
- 1 łyżka pokrojonego grapefruita
- 1 łyżka miodu
- sól
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie chrupkim, polewamy sosem jogurtowo-koperkowym.
Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze