Trwa ładowanie...
d45rlik

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Przepis

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc czerpać z niego pełnymi garściami. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Na obiad możesz przygotować delikatną i kremową zupę krem ze szparagów. Będzie doskonale smakowała w towarzystwie czosnkowych grzanek. Pycha!

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna
123RF
Składniki
  • 1 pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki.
  • Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem (750 ml), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min. w przypadku białych, nieco krócej zielone.
  • Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki (zostawmy ze 2-3 cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło.
  • Smażymy 2-3 minuty, rozgniatając widelcem, po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki. Dodajemy wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min., blendujemy.
  • Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

2
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik