Trwa ładowanie...
d46lbc4

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Przepis

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc czerpać z niego pełnymi garściami. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Na obiad możesz przygotować delikatną i kremową zupę krem ze szparagów. Będzie doskonale smakowała w towarzystwie czosnkowych grzanek. Pycha!

d46lbc4
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki.
  • Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem (750 ml), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min. w przypadku białych, nieco krócej zielone.
  • Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki (zostawmy ze 2-3 cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło.
  • Smażymy 2-3 minuty, rozgniatając widelcem, po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki. Dodajemy wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min., blendujemy.
  • Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d46lbc4
d46lbc4
d46lbc4
d46lbc4
d46lbc4
Więcej tematów
d46lbc4