Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc czerpać z niego pełnymi garściami. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Na obiad możesz przygotować delikatną i kremową zupę krem ze szparagów. Będzie doskonale smakowała w towarzystwie czosnkowych grzanek. Pycha!

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosnaKremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Składniki

  • 1 pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

  • Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki.
  • Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem (750 ml), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min. w przypadku białych, nieco krócej zielone.
  • Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki (zostawmy ze 2-3 cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło.
  • Smażymy 2-3 minuty, rozgniatając widelcem, po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki. Dodajemy wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min., blendujemy.
  • Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟