WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc czerpać z niego pełnymi garściami. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Na obiad możesz przygotować delikatną i kremową zupę krem ze szparagów. Będzie doskonale smakowała w towarzystwie czosnkowych grzanek. Pycha!

Kremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosnaKremowa zupa szparagowa. Tak smakuje wiosna

Składniki

  • 1 pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1-2 łyżki masła
  • 100-150 ml białego wina lub łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

  • Szparagi przygotowujemy jak zwykle, tzn. jeśli mamy białe to je obieramy i odcinamy końcówki, zielonych nie obieramy ale odcinamy końcówki.
  • Końcówki i ew. obierki z białych szparagów wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem (750 ml), dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru w garnku ustawiamy szparagi i gotujemy 10 min. w przypadku białych, nieco krócej zielone.
  • Od ugotowanych szparagów odkrajamy główki (zostawmy ze 2-3 cm kawałki), resztę drobno kroimy i wrzucamy do drugiego garnka na rozgrzane masło.
  • Smażymy 2-3 minuty, rozgniatając widelcem, po czym dodajemy śmietanę i pieprz, podsmażamy jeszcze moment i dodajemy wywar ze szparagów przelany przez sitko, tak żeby odcedzić obierki i końcówki. Dodajemy wino (ew. sok z cytryny). Wszystko gotujemy ok. 10 min., blendujemy.
  • Następnie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2-3 min.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości