Białe szparagi z szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem
Jak przyrządzić białe szparagi? Pomysłów jest mnóstwo. Możemy z nich przygotować kremową zupę, dodawać do zapiekanek czy makaronu lub podać z bułką tartą podsmażoną na maśle. My proponujemy białe szparagi zapiekane z szynką parmeńską i sosem beszamelowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy. Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
Szparagi dzielimy na 10 małych pęczków. Każdy owijamy plastrem szynki parmeńskiej lub boczku. Układamy je obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze