Trwa ładowanie...
d39xquo
d39xquo

Białe szparagi z szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem

Przepis

Jak przyrządzić białe szparagi? Pomysłów jest mnóstwo. Możemy z nich przygotować kremową zupę, dodawać do zapiekanek czy makaronu lub podać z bułką tartą podsmażoną na maśle. My proponujemy białe szparagi zapiekane z szynką parmeńską i sosem beszamelowym.

3.0
(1 głos)
Oceń:
d39xquo
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
123RF
Zdjęcie
Składniki
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej lub parzonego boczku
  • szczypta soli
  • cukier
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu
Przepis

Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy. Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.

Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

Szparagi dzielimy na 10 małych pęczków. Każdy owijamy plastrem szynki parmeńskiej lub boczku. Układamy je obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Białe szparagi z szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d39xquo
d39xquo
d39xquo

d39xquo
d39xquo
d39xquo