WP
WP

Białe szparagi z szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Jak przyrządzić białe szparagi? Pomysłów jest mnóstwo. Możemy z nich przygotować kremową zupę, dodawać do zapiekanek czy makaronu lub podać z bułką tartą podsmażoną na maśle. My proponujemy białe szparagi zapiekane z szynką parmeńską i sosem beszamelowym.

Składniki
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej lub parzonego boczku
  • szczypta soli
  • cukier
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu
Przepis

Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy. Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.

Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.

WP

Szparagi dzielimy na 10 małych pęczków. Każdy owijamy plastrem szynki parmeńskiej lub boczku. Układamy je obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP