Szparagi
Sezon na szparagi trwa wiosną, ale niestety jest bardzo krótki. Warto więc wykorzystać go w pełni i sięgnąć po te zdrowe warzywa. Sezonowe i lokalne szparagi mają delikatny, słodki smak, do tego ich łodygi są jędrne i chrupiące.
Szparagi uprawiane jako roślina jadalna znali już Starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie. Występują sezonowo wiosną. Zimą pojawiają się w sklepach szparagi z drugiej półkuli, jednak ani ich wartość odżywcza, ani smak nie są takie, jak w przypadku szparagów pochodzących z pobliskich upraw i świeżo zebranych.
Szparagi, które zjadamy, to młode pędy wielorocznej rośliny, wystrzeliwujące późną wiosną i wczesnym latem z ziemi. Roślina, wypuszczając je, wspiera się zebranymi w poprzednim sezonie zasobami energii. Pędy rosną z ogromną prędkością, szparagi zbiera się codziennie. Warto wiedzieć, że białe, zielone, fioletowe, grube i cienkie należą do tego samego gatunku szparaga lekarskiego.
Szparagi są cenione ze względu na wyjątkowe walory smakowe i lekkostrawność. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Szparagi opisywane są jako jedne z najsmaczniejszych warzyw. Charakteryzują się delikatnym smakiem i komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Znana jest także zupa szparagowa. 100 g świeżych szparagów dostarcza 17 kilokalorii, a 10 ugotowanych pędów zawiera 33 kcal sprawiają, że szparagi są zalecane w zdrowej diecie.
Szparagi, zwłaszcza zielone, są łatwe i szybkie do przygotowania, dlatego możemy je podawać na śniadanie - posiłek, na którego przygotowanie rzadko poświęcamy dużo czasu. Świetnie komponują się z jajkiem sadzonym.
Zielone pędy sprawdzą się także do przygotowania pysznych sosów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na sos beszamelowy oraz holenderski z dodatkiem szparagów.
Delikatny smak szparagów sprawdzi się także w sałatkach. Pasują do mięs i owoców, dlatego ilości sałatkowych kompozycji jest wręcz nieograniczona.
Szparagi, aby były smaczne powinny być świeże i jędrne. Dużo zależy też od sposobu ich obróbki i przygotowania. Szparagi można zajadać na surowo, skropione tylko oliwą lub winegretem, ale dopiero po obróbce termicznej uzyskują pełnię smaku i koloru. Szparagi można przygotować na parze, na patelni lub gotowane. Nadają się także do grillowania oraz pieczenia.