Trwa ładowanie...
d32sh1i
25-11-2014 23:11

Kurczak z gruszkami, miodem i bakaliami

Przepis

Aromatycznego kurczaka z gruszkami i bakaliami należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Obiad palce lizać!

d32sh1i
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

WP
Źródło: WP
Składniki
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
  • 1 marchew pokrojona w słupki
  • 1/2 selera pokrojonego w słupki
  • 1 pietruszka pokrojona w słupki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • kilka listków świeżej szałwii (lub gałązek świeżego tymianku)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis

Podudzia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.

Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.

Kurczak z gruszkami, miodem i bakaliami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d32sh1i

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów
d32sh1i