Domowe lody orzechowe. O niebo lepsze niż sklepowe
Wydawałoby się, że przygotowanie lodów w domu jest pracochłonne i wymaga wykorzystania specjalnej maszynki. Nic bardziej mylnego. Na deser proponujemy przepyszne kremowe lody z orzechami. Ciekawym akcentem do podkręcenia smaku takich lodów jest dodanie kilku łyżek mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Przepis z bloga "Kuchenny kredens".
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200-250 g orzechów włoskich
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 130-150 g cukru
- 4 żółtka
- opcjonalnie: 2-3 łyżki stołowe mocnej parzonej kawy
Orzechy włoskie podpiec lekko w piekarniku lub na suchej patelni. Po ostudzeniu rozdrobnić i zalać gorącą śmietanką z mlekiem. Odstawić na pół godziny a po tym czasie odcisnąć przez serwetę lub drobne sitko. Jeśli nie zależy nam na lodach aksamitnych w konsystencji, można je też całości lub część z nich w lodach zostawić.
Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku zagotować śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia i energicznie mieszając trzepaczką powoli dodać masę jajeczną. Ciągle mieszając ponownie zagotować na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny co ok. 30-40 minut zmiksować lub dobrze wymieszać. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze