Trwa ładowanie...
d5lgs3b
d5lgs3b

Domowe lody orzechowe. O niebo lepsze niż sklepowe

Przepis

Wydawałoby się, że przygotowanie lodów w domu jest pracochłonne i wymaga wykorzystania specjalnej maszynki. Nic bardziej mylnego. Na deser proponujemy przepyszne kremowe lody z orzechami. Ciekawym akcentem do podkręcenia smaku takich lodów jest dodanie kilku łyżek mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Przepis z bloga "Kuchenny kredens".

Oceń jako pierwszy:
d5lgs3b
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Domowe lody orzechowe
Składniki
  • 200-250 g orzechów włoskich
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 130-150 g cukru
  • 4 żółtka
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki stołowe mocnej parzonej kawy
Przepis

Orzechy włoskie podpiec lekko w piekarniku lub na suchej patelni. Po ostudzeniu rozdrobnić i zalać gorącą śmietanką z mlekiem. Odstawić na pół godziny a po tym czasie odcisnąć przez serwetę lub drobne sitko. Jeśli nie zależy nam na lodach aksamitnych w konsystencji, można je też całości lub część z nich w lodach zostawić.

Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku zagotować śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia i energicznie mieszając trzepaczką powoli dodać masę jajeczną. Ciągle mieszając ponownie zagotować na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny co ok. 30-40 minut zmiksować lub dobrze wymieszać. Pozostawić do całkowitego stężenia.

d5lgs3b
Domowe lody orzechowe. O niebo lepsze niż sklepowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d5lgs3b
d5lgs3b

d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b