Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y

Orzechy

Orzechy zaliczane są do bakalii i są ich najzdrowszym elementem. Przepisy z orzechami 123

Orzechy to rodzaj suchych, zamkniętych w twardej lub kruchej łupinie owoców. Zaliczane są do bakalii i są ich najzdrowszym elementem.

Włoskie, laskowe, ziemne - to jednak tylko niewielka część wszystkich orzechów świata, które lądują na talerzach. Coraz częściej trafiają do nas te mniej znane. Łączy je jedno - są zdrowe, smaczne i na pewno warto je chrupać jak najczęściej.

Dla wielu pierwotnych ludów były podstawowych źródłem tłuszczu i skrobi. Spożywano je na długo przed tym, jak człowiek zaczął uprawiać ziemię.

Cechą charakterystyczną orzechów jadalnych jest wysoka zawartość tłuszczu, nawet do 60 proc. oraz białka (do 25proc). Tłuszcze zawarte w orzechach znacząco zwiększają ich kaloryczność, ale także wartość odżywczą, bowiem są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W dietach wegetariańskich orzechy (obok soi) mogą zastąpić białko zwierzęce. Różnice w zawartości poszczególnych składników w różnych rodzajach orzechów są spore, dlatego warto sprawdzić, które będą najlepszym uzupełnieniem naszej diety.

Możemy wyróżnić orzechy o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Są to nerkowce, macadmia oraz brazylijskie. Orzechy o średniej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych to pistacje, orzechy włoskie oraz pekan. Niską zawartość kwasów tłuszczowych posiadają orzechy laskowe, migdały oraz kasztany.

Orzech orzechowi nierówny, bo każdy rodzaj odznacza się swoimi osobliwościami. Właściwie wszystkie orzechy są zdrowe pod warunkiem, że jemy je w naturalnej formie i nie przekraczamy rozsądnych dawek. Jeśli dodatkowo będziemy je mieszać, to efekt będzie jeszcze lepszy.

Orzechy są świetną przekąską, ponieważ dają uczucie sytości na długo. Na diecie powinno się jeść orzechy w jak najbardziej naturalnej formie: te niesolone, niesłodzone, nieprażone - to jedyny warunek, jaki trzeba spełnić.

Orzechy można spożywać w niewielkich ilościach, nie częściej niż kilka razy w tygodniu. Powinny być albo składnikiem dania – porannej owsianki, albo traktujmy je jako jeden z pięciu posiłków – drugie śniadanie czy podwieczorek. Podjadanie orzechów między posiłkami powoduje, że tracimy kontrolę nad ilością, a to może mieć negatywne skutki dla naszej masy ciała.

Przepisy

ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y