WP

Batony energetyczne z trzech składników. Konkurencja dla sklepowych gotowców - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie "Trzyskładnikowe wypieki"
Podziel się

Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki", proponuje przepis na domowe batoniki dodające energii. Jest to doskonała alternatywa dla kulek mocy lansowanych przez fit blogerki czy sklepowych batoników musli. - Te zdrowe batony są świetną przekąską na drugie śniadanie. Możesz zastąpić daktyle morelami albo suszonymi śliwkami, ale trzeba je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, żeby zmiękły – pisze autorka.

Składniki
  • 200 g mieszanki suszonych owoców (rodzynek, porzeczek, żurawiny)
  • 250 g orzechów (włoskich, brazylijskich, pekan, nerkowca albo ich mieszanki)
  • 150 g wypestkowanych daktyli
Przepis

Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i rozdrobnij je pulsacyjnie na okruchy, a później miksuj jeszcze mniej więcej minutę, żeby zaczęły zbijać się w kulę. Wyłóż formę papierem do pieczenia o wymiarach 25x25 cm i przełóż do niej masę. Płaskim nożem rozprowadź ją w formie i wyrównaj wierzch. Wstaw masę na kilka godzin do lodówki, a później pokrój na prostokątne lub kwadratowe batony. Batony dobrze przechowują się w lodówce. Możesz je też zamrozić – wtedy przetrwają nawet 2 miesiące.

Materiały prasowe
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP