Batony energetyczne z trzech składników. Konkurencja dla sklepowych gotowców
Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki", proponuje przepis na domowe batoniki dodające energii. Jest to doskonała alternatywa dla kulek mocy lansowanych przez fit blogerki czy sklepowych batoników musli. - Te zdrowe batony są świetną przekąską na drugie śniadanie. Możesz zastąpić daktyle morelami albo suszonymi śliwkami, ale trzeba je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, żeby zmiękły – pisze autorka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g mieszanki suszonych owoców (rodzynek, porzeczek, żurawiny)
- 250 g orzechów (włoskich, brazylijskich, pekan, nerkowca albo ich mieszanki)
- 150 g wypestkowanych daktyli
Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i rozdrobnij je pulsacyjnie na okruchy, a później miksuj jeszcze mniej więcej minutę, żeby zaczęły zbijać się w kulę. Wyłóż formę papierem do pieczenia o wymiarach 25x25 cm i przełóż do niej masę. Płaskim nożem rozprowadź ją w formie i wyrównaj wierzch. Wstaw masę na kilka godzin do lodówki, a później pokrój na prostokątne lub kwadratowe batony. Batony dobrze przechowują się w lodówce. Możesz je też zamrozić – wtedy przetrwają nawet 2 miesiące.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze