Ptasie gniazda z ciasta kataifi. Wschodni deser na Wielkanoc
Ptasie gniazda są bardzo dekoracyjną, a przy tym szybką i łatwą w wykonaniu propozycją na wielkanocny stół. Jedyną trudnością może być zdobycie gotowego ciasta kataifi (kadayif), które popularne jest na Bliskim Wschodzie – na szczęście coraz częściej znajduje się w ofercie dużych marketów i sklepów internetowych. Chrupiące nitki ciasta oblane słodkim syropem oraz pokaźna ilość orzechów sprawia, że deser przywodzi na myśl egzotyczną baklavę.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- Foremki na muffinki posmarować roztopionym masłem oraz ułożyć w nich ciasto kataifi, formując z niego ptasie gniazdka.
- Do każdego gniazdka nakładać porcję pistacji i orzeszków ziemnych, a następnie każde gniazdko posmarować przy użyciu pędzelka pozostałym masłem.
- Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut – gniazda muszą być delikatnie rumiane.
- W międzyczasie do rondla przełożyć cukier, dodać wodę i zagotować. Wymieszać dokładnie, dodać wodę różaną oraz przyprawy.
- Wyjąć ciastka z piekarnika i polać każde z nich gorącym syropem cukrowym.
- Odstawić do ostygnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin. Przed podaniem ciastka można obsypać dodatkowo prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze