Ptasie gniazda z ciasta kataifi. Wschodni deser na Wielkanoc

Ptasie gniazda są bardzo dekoracyjną, a przy tym szybką i łatwą w wykonaniu propozycją na wielkanocny stół. Jedyną trudnością może być zdobycie gotowego ciasta kataifi (kadayif), które popularne jest na Bliskim Wschodzie – na szczęście coraz częściej znajduje się w ofercie dużych marketów i sklepów internetowych. Chrupiące nitki ciasta oblane słodkim syropem oraz pokaźna ilość orzechów sprawia, że deser przywodzi na myśl egzotyczną baklavę.

Ptasie gniazdkaPtasie gniazdka
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 150 g ciasta kataifi
  • 100 g posiekanych lub rozdrobnionych w malakserze pistacji
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g stopionego masła
  • 1 łyżka wody różanej
  • ¼ szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu

Przepis

  • Foremki na muffinki posmarować roztopionym masłem oraz ułożyć w nich ciasto kataifi, formując z niego ptasie gniazdka.
  • Do każdego gniazdka nakładać porcję pistacji i orzeszków ziemnych, a następnie każde gniazdko posmarować przy użyciu pędzelka pozostałym masłem.
  • Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut – gniazda muszą być delikatnie rumiane.
  • W międzyczasie do rondla przełożyć cukier, dodać wodę i zagotować. Wymieszać dokładnie, dodać wodę różaną oraz przyprawy.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika i polać każde z nich gorącym syropem cukrowym.
  • Odstawić do ostygnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin. Przed podaniem ciastka można obsypać dodatkowo prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm