WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

Ptasie gniazda z ciasta kataifi. Wschodni deser na Wielkanoc

Ptasie gniazda są bardzo dekoracyjną, a przy tym szybką i łatwą w wykonaniu propozycją na wielkanocny stół. Jedyną trudnością może być zdobycie gotowego ciasta kataifi (kadayif), które popularne jest na Bliskim Wschodzie – na szczęście coraz częściej znajduje się w ofercie dużych marketów i sklepów internetowych. Chrupiące nitki ciasta oblane słodkim syropem oraz pokaźna ilość orzechów sprawia, że deser przywodzi na myśl egzotyczną baklavę.

Ptasie gniazdkaPtasie gniazdka
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 150 g ciasta kataifi
  • 100 g posiekanych lub rozdrobnionych w malakserze pistacji
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g stopionego masła
  • 1 łyżka wody różanej
  • ¼ szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu

Przepis

  • Foremki na muffinki posmarować roztopionym masłem oraz ułożyć w nich ciasto kataifi, formując z niego ptasie gniazdka.
  • Do każdego gniazdka nakładać porcję pistacji i orzeszków ziemnych, a następnie każde gniazdko posmarować przy użyciu pędzelka pozostałym masłem.
  • Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut – gniazda muszą być delikatnie rumiane.
  • W międzyczasie do rondla przełożyć cukier, dodać wodę i zagotować. Wymieszać dokładnie, dodać wodę różaną oraz przyprawy.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika i polać każde z nich gorącym syropem cukrowym.
  • Odstawić do ostygnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin. Przed podaniem ciastka można obsypać dodatkowo prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny