Trwa ładowanie...
d3qi7g8
oprac. Karolina Rozmus

Ptasie gniazda z ciasta kataifi. Wschodni deser na Wielkanoc

Przepis

Ptasie gniazda są bardzo dekoracyjną, a przy tym szybką i łatwą w wykonaniu propozycją na wielkanocny stół. Jedyną trudnością może być zdobycie gotowego ciasta kataifi (kadayif), które popularne jest na Bliskim Wschodzie – na szczęście coraz częściej znajduje się w ofercie dużych marketów i sklepów internetowych. Chrupiące nitki ciasta oblane słodkim syropem oraz pokaźna ilość orzechów sprawia, że deser przywodzi na myśl egzotyczną baklavę.

d3qi7g8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 150 g ciasta kataifi
  • 100 g posiekanych lub rozdrobnionych w malakserze pistacji
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g stopionego masła
  • 1 łyżka wody różanej
  • ¼ szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
Przepis
  • Foremki na muffinki posmarować roztopionym masłem oraz ułożyć w nich ciasto kataifi, formując z niego ptasie gniazdka.
  • Do każdego gniazdka nakładać porcję pistacji i orzeszków ziemnych, a następnie każde gniazdko posmarować przy użyciu pędzelka pozostałym masłem.
  • Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut – gniazda muszą być delikatnie rumiane.
  • W międzyczasie do rondla przełożyć cukier, dodać wodę i zagotować. Wymieszać dokładnie, dodać wodę różaną oraz przyprawy.
  • Wyjąć ciastka z piekarnika i polać każde z nich gorącym syropem cukrowym.
  • Odstawić do ostygnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin. Przed podaniem ciastka można obsypać dodatkowo prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ptasie gniazda z ciasta kataifi. Wschodni deser na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
d3qi7g8
Więcej tematów
d3qi7g8