Kremowa zupa z kurek. Pożywna, prosta i szybka
Kurki to jedne z niewielu grzybów, które występują w naszych lasach aż od maja do listopada. To jednak niejedyna ich zaleta. Od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej. Polepszają pracę wątroby, łagodzą zapalenie spojówek, podwyższają odporność na choroby infekcyjne. W ich składzie znajdziemy bogactwo witamin, mikro i makroelementów: A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. Korzystajmy z nich, póki jeszcze możemy. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie na ich bazie kremowej zupy. Sprawdzony przepis prosto z "Tanio-Szybko-Smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 litry bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 suszony borowik dla aromatu
- 300 g kurek
- 300 g batatów lub ziemniaków
- 200 g włoszczyzny
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku.
Bulion doprowadzamy do wrzenia wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i borowikiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty lub ziemniaki. Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki oraz posiekaną połowę koperku. Podsmażamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z batatami i warzywami. Gotujemy 7 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Wlewamy sos sojowy, śmietanę i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Zupę doprawiamy. Przed podaniem dekorujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz także: spaghetti z kurkami, boczkiem
src="https://d.wpimg.pl/1575168765--1340156961/ku.jpg"/>
Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze