Trwa ładowanie...
d4eihbx
09-10-2017 15:21

Kremowa zupa z kurek. Pożywna, prosta i szybka

Przepis

Kurki to jedne z niewielu grzybów, które występują w naszych lasach aż od maja do listopada. To jednak niejedyna ich zaleta. Od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej. Polepszają pracę wątroby, łagodzą zapalenie spojówek, podwyższają odporność na choroby infekcyjne. W ich składzie znajdziemy bogactwo witamin, mikro i makroelementów: A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. Korzystajmy z nich, póki jeszcze możemy. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie na ich bazie kremowej zupy. Sprawdzony przepis prosto z "Tanio-Szybko-Smacznie".

d4eihbx
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 suszony borowik dla aromatu
  • 300 g kurek
  • 300 g batatów lub ziemniaków
  • 200 g włoszczyzny
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku.
Przepis

Bulion doprowadzamy do wrzenia wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i borowikiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty lub ziemniaki. Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki oraz posiekaną połowę koperku. Podsmażamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z batatami i warzywami. Gotujemy 7 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Wlewamy sos sojowy, śmietanę i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Zupę doprawiamy. Przed podaniem dekorujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz także: spaghetti z kurkami, boczkiem
src="https://d.wpimg.pl/1575168765--1340156961/ku.jpg"/>

Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Kremowa zupa z kurek. Pożywna, prosta i szybka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj