Pieczone frytki z batatów z dodatkami
Zdrowa alternatywa dla popularnych frytek z ketchupem. Ziemniaki zamieniamy na bataty, a ketchup na dip z pieczonej papryki z awokado. Dziecinnie proste do przygotowania, a smakuje pysznie. Zajdają się i dorośli, i dzieci. Przepis pochodzi z bloga O pietruszka! Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Bataty obierz i dokładnie umyj. Pokrój na frytki o grubości około 1 cm, długości 5-6 cm. Skrop je oliwą i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj. Na płaski talerz wysyp ziarna sezamu. Panieruj w nim frytki i układaj dość luźno na blasze.
Umyj paprykę i wyjmij z niej gniazdo nasienne, pokrój na 4 części. Połóż paprykę obok frytek, natrzyj oliwą. Piecz frytki oraz paprykę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
W tym czasie przygotuj dip.
Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę i przełóż miąższ do blendera. Awokado skrop natychmiast sokiem z cytryny – to zapobiegnie ciemnieniu owocu.
Wyjmij gotowe frytki i przełóż je na talerz.
Ściągnij skórkę z upieczonej papryki i dodaj jej miąższ do awokado, dodaj przyprawy i zmiksuj na gładki dip. Przełóż dip do miseczki, możesz dodatkowo posypać sos wędzoną papryką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze