Pieczone frytki z batatów z dodatkami
Zdrowa alternatywa dla popularnych frytek z ketchupem. Ziemniaki zamieniamy na bataty, a ketchup na dip z pieczonej papryki z awokado. Dziecinnie proste do przygotowania, a smakuje pysznie. Zajdają się i dorośli, i dzieci. Przepis pochodzi z bloga O pietruszka! Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Sylwester
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
2 bataty 2 garści sezamu 2 łyżki oliwy szczypta wędzonej słodkiej papryki Dip z awokado i papryki:
- 1 czerwona papryka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy
- szczypta wędzonej słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z 1/4 cytryny
Przepis
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przepis
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przepis
Bataty obierz i dokładnie umyj. Pokrój na frytki o grubości około 1 cm, długości 5-6 cm. Skrop je oliwą i posyp papryką wędzoną. Wymieszaj. Na płaski talerz wysyp ziarna sezamu. Panieruj w nim frytki i układaj dość luźno na blasze.
Przepis
Umyj paprykę i wyjmij z niej gniazdo nasienne, pokrój na 4 części. Połóż paprykę obok frytek, natrzyj oliwą. Piecz frytki oraz paprykę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do miękkości warzyw.
Przepis
W tym czasie przygotuj dip.
Przepis
Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę i przełóż miąższ do blendera. Awokado skrop natychmiast sokiem z cytryny – to zapobiegnie ciemnieniu owocu.
Przepis
Wyjmij gotowe frytki i przełóż je na talerz.
Przepis
Ściągnij skórkę z upieczonej papryki i dodaj jej miąższ do awokado, dodaj przyprawy i zmiksuj na gładki dip. Przełóż dip do miseczki, możesz dodatkowo posypać sos wędzoną papryką.