Sposób na bataty. Ten farsz jest przepyszny
Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą "jacket potato", czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego i zdrowszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
Umyte bataty włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min. do czasu, aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak.
Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone bataty naciąć wzdłuż i "otworzyć". Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze