Trwa ładowanie...
d226rij
02-09-2021 13:41

Przeplatana kurkami. Najsmaczniejsza po grzybobraniu

Przepis

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Doskonale pasują do zup, sosów, tart, zapiekanek. Jednak możemy je dodać także do lekkie i pysznej sałatki. Oto przepis.

d226rij
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer: Ekaterina Kondratova
Składniki

*NA SAŁATKĘ: *

NA SOS:

  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżego estragonu i tymianku
  • 2 łyżki jasnego
  • octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju orzechowego
  • 1 czerwona cebula
Przepis
  • Zagotować 2 litry posolonej wody. Przygotować fasolkę, odciąć końce, pokroić na kawałki. Wrzucić fasolkę na wrzątek i gotować, aż będzie miękka. Odcedzić na sicie.
  • Kurki oczyścić, większe przekroić. Na patelni rozgrzać masło. Kurki zrumienić, pod koniec smażenia doprawić solą oraz pieprzem.
  • Sałatę i radicchio opłukać i osuszyć. Liście – jeśli trzeba – porwać na kawałki. Wymieszać w salaterce fasolkę szparagową z sałatą oraz kurkami.
  • Cebulę obrać i posiekać, ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Estragon i tymianek opłukać, posiekać. Wymieszać oliwę i olej orzechowy z octem winnym, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, cebulę oraz czosnek. Sos dokładnie utrzeć.
  • Polać sałatkę sosem i odstawić, aby nabrała smaku. Bezpośrednio przed podaniem posypać usmażonymi kurkami.

Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Przeplatana kurkami. Najsmaczniejsza po grzybobraniu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj