Placek ziemniaczany z kurkami. Sezonowy przysmak na obiad
Sezon na kurki powoli dobiega końca. Na obiad proponujemy więc pieczone placki ziemniaczane z aromatycznym sosem kurkowym. Zapewniamy, że będzie pysznie. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg obranych ziemniaków, startych na miałko
- 4 jajka
- 200 g żółtego, startego sera
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- olej
- bułka tarta do formy
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g kurek
- 200 g śmietany kremówki 30 proc.
- 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 1 kostka rosołowa, warzywna
- 1/2 szklanki wrzątku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Formę do zapiekania, wielkości płaskiego obiadowego talerza, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1 godz.
- Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne, to pozostawić w całości, większe pokroić na połówki.
- Rozgrzać masło na patelni, wrzucić czosnek, chwilę zeszklić. Dodać kurki i dusić około 10 minut na wolnym ogniu.
- Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do kurek. Gotować około 15 minut. Na koniec wlać kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać.
- Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać zieloną pietruszką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze